Vezi VIDEO
Proiectul de lege care se refera la pensiile de serviciu si la pensiile anticipate agita apele atat in politica, cat mai ales in randul pensionarilor „de lux”. Potrivit legii actuale, acestia primesc o pensie speciala intr-un cuantum mult peste cel mediu, ajungand la sume care i-au facut pe politicieni sa se gandeasca la alte metode de calcul al drepturilor banesti.
Pensiile „speciale” se afla in vizorul guvernantilor, iar in scurt timp proiectul de lege al pensiei unitare, care a primit deja avizul Guvernului, va fi dezbatut cu prioritate de catre parlamentari. Proiectul prevede ca pensiile de serviciu calculate dupa criteriul legii speciale sa fie corectate in functie de stagiul de cotizare (anii lucrati si salariul pe care l-a avut persoana respectiva).
Directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii Maramures, Vasile Cherhat, spune ca in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii, pensiile ce depasesc 3.000 de lei vor fi recalculate.
„Sistemul unitar de pensii publice aduce cateva modificari fata de actuala lege. Conditiile de munca vor fi normale si speciale – actuala lege are trei categorii de conditii de munca: normale, deosebite si speciale. Pensiile speciale vor fi recalculate dupa principiul contributivitatii. Exista unele informatii potrivit carora in jur de 85% din pensiile speciale nu se vor recalcula, ci numai cele care depasesc 3.000 de lei”, a precizat Cherhat.
In judet, exista 126.000 de pensionari, 84 dintre acestia fiind platiti potrivit legilor speciale. Cei mai multi provin din Justitie (35 – fosti magistrati, 31 – personal auxiliar in justitie si cinci – angajati ai Curtii de Conturi), in tagma pensionarilor „speciali” fiind si noua fosti parlamentari si patru fosti angajati in aviatie. Cuantumul total platit in fiecare luna pentru cei 84 de maramureseni cu pensii speciale este de aproximativ 340.000 de lei (3,4 miliarde de lei vechi).
In Maramures, cea mai mare pensie apartine unui fost magistrat si insumeaza peste 16.927 de lei (doar 3.873 de lei din aceasta suma fiind reprezentata de pensia calculata potrivit stagiului de cotizare).
Sursa: Angela Sabau