Vezi VIDEO
Un val de pensionari se asteapta in randul asistentilor medicali. Odata cu modificarile legislative intrate in vigoare luna trecuta, personalul din aceasta categorie se va putea pensiona mai repede decat le permitea legea pana acum. Reprezentantii asistentilor medicali se asteapta sa aiba numeroase solicitari din partea colegilor care doresc sa plece din sistem si astfel sa apara si problemele, pentru ca exista prea putine persoane dornice sa lucreze in tara ca asistent medical.
Asistentii medicali se vor putea pensiona la 62 de ani. Presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Maramures, Viorica Totorean, spune ca la finele lunii aprilie au fost operate cateva modificari legislative prin care s-a abrogat articolul ce viza obligativitatea asistentilor medicali generalisti, a moaselor si a asistentilor medicali, sa intre in pensie la 65 de ani. In sistem exista numeroase persoane care indeplinesc conditiile de pensionare sau chiar au depasit varsta de 62 de ani, astfel incat acum sunt asteptate numeroase cereri pentru plecarea din sistem.
„In Legea 53, articolul 22 are urmatorul cuprins: asistentii medicali si moasele se pensioneaza conform reglementarilor in vigoare. Asta presupune ca asistentii medicali se pensioneaza doar conform legii in vigoare in acest moment, indiferent de sex si ca nu mai este acel articol separat. Se pot pensiona mai repede, dar problema este ca sunt multi in acest moment care sunt peste varsta de pensionare stabilita de legea pensiilor. Ei n-au refuzat sa se pensioneze, au lucrat conform legii, aveau voie sa se pensioneze doar la 65 de ani”, a explicat Viorica Totorean.
Chiar si cu aceste modificari legislative, asistentii medicali ce indeplinesc conditiile de pensionare ar putea sa fie pusi in imposibilitatea de a renunta la activitatea lor. Asta pentru ca Ministerul Sanatatii a avut in vedere faptul ca sunt putini inlocuitori, asa ca a impus prin aceeasi ordonanta de urgenta ca plecarea in pensie sa se poata face doar cand apare un alt angajat.
„In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal si in unitatile sanitare publice aflate in zone defavorizate, asistentii medicali isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege pana la ocuparea locurilor prin concurs. Va fi un numar mare de asistenti care ar trebui sa se pensioneze. Ori ei se vor pensiona doar cand se vor ocupa locurile lor prin concurs”, a precizat Viorica Totorean.
Reprezentantii asistentilor medicali recunosc ca nici in Maramures nu sunt multi doritori pentru a lucra in spitale ca asistenti medicali. Multi dintre absolventii scolilor postliceale sanitare sau ai unei facultati prefera sa-si gaseasca un loc de munca in afara tarii, pentru ca sunt mai bine platiti. In aceste conditii deficitul de personal se mentine la nivel national.
Sursa: Camelia Tocaci