Vezi VIDEO
Confruntate cu fenomenul imbatranirii populatiei si cu lipsa resurselor pentru plata pensiilor, multe state ale Uniunii Europene au fost nevoite sa creasca varsta de pensionare. Este si cazul Romaniei unde potrivit legii in vigoare, pana in 2030 se va produce o crestere graduala, ajungandu-se la egalizarea varstei de pensionare in cazul barbatilor si femeilor.
Oficialii Casei Nationale de Pensii au aratat ca varsta de pensionare pentru femei va creste treptat, in timp ce pentru barbati se intentioneaza ca din 2015 limita de varsta pentru pensionare sa fie de 65 de ani. In 2015, pragul de pensionare pentru femei va fi de 60 de ani, iar din 2015 pana in 2030 se va ajunge la 62 de ani, urmand ca pana in 2035 sa se ajunga la egalizarea varstei de pensionare in cazul barbatilor si femeilor.
„Din acel moment, 2030 pana in 2035, vorbim de o crestere a varstei cu inca 3 ani, astfel incat in 2035, atat femeile, cat si barbatii vor avea conditii de pensionare cu stagiul complet si cu vechime completa si cu varsta standard la 65 de ani si 35 de ani de vechime”, a afirmat presedintele Casei Nationale de Pensii, Ileana Ciutan.
Oficialii Casei Nationale de Pensii sustin ca era nevoie de o astfel de masura, deoarece trebuie respectate recomandarile venite din partea Comisiei Europene.
„Si in tara noastra trebuie sa ne aliniem la politica si principiile europene si acum conditiile de munca speram ca si la noi vor fi imbunatatite, saptamana de lucru a fost redusa de peste 20 de ani si in aceasta situatie cred ca e necesara o egalizare a varstelor de pensionare, cat si a stagiilor de cotizare, pentru ca intre femei si barbati existau diferente datorita stagiului diferit la stabilirea varstei de pensionare”, a explicat Ileana Ciutan.
Statisticile Eurostat arata ca viata activa in Romania e printre cele mai mici din UE. Astfel, barbatii ajung sa lucreze in jur de 33 de ani, iar femeile 29 de ani. Mai putin decat noi, dintre statele membre UE, muncesc doar bulgarii.
Sursa: Camelia Tocaci