Zicala potrivit careia ”inteligenta se dobandeste odata cu trecerea timpului” este valabila in cazul batranilor maramureseni, care au considerat ca doleantele lor au mai multe sanse de a fi puse in practica daca poarta o discutie civilizata cu autoritatile judetene, in loc sa picheteze prefectura, asa cum azi, 8 octombrie, au facut mai multi varstnici din restul tarii. Varstnicii au discutat cu sefii judetului, iar apoi au inmanat petitia cu revendicarile lor, la fel cum s-a intamplat si in urma cu sase luni, si in urma cu un an, si la fiecare intalnire de acest fel.
Reprezentantii tuturor asociatiilor de pensionari din judet i-au facut program subprefectului Dorin Buda, precum si catorva dintre directorii institutiilor deconcentrate din Maramures – care au legatura cu problemele lor: Lacramioara Podut Florian, directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala Maramures, respectiv Vasile Ghise, directorul Casei Judetene de Pensii Maramures
Grijile persoanelor de varsta a treia au ramas aceleasi ca si la precedentele intalniri pe care acestia l-au avut cu autoritatile, doar ridurile lor s-au mai adancit. Principala nemultumire a pensionarilor maramureseni o constituie noua lege a pensiilor, care urmeaza sa fie asumata de Guvernul Boc, mai precis prevederea care vizeaza ca punctul de pensie sa nu mai fie in corelatie cu salariul mediu brut pe economie, ci sa fie indexate in functie de inflatie.
Stefan Lupsa, liderul Consiliului Judetean al Varstnicilor, a declarat ca „noi am trait perioade in care pensiile erau indexate in functie de inflatie si stim ce inseamna asta. Acele indexari erau de 3 – 4%, inflatia declarata era de 6 – 7%, in timp ce inflatia reala era de 15%”. Legea 250/2007, cea care legifereaza momentan sistemul de pensii, prevede ca valoarea punctului de pensie sa fie 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.
In schimb, batranii s-au declarat multumiti ca nu vor mai exista privilegiati ai sistemului de pensii, care au venituri de cinci-sase ori mai mari. Momentan, raportul dintre cea mai mica si cea mai mare pensie din Romania este de 1 la 100, cea mai mica pensie fiind de 350 de lei, iar cea mai mare de 35.000 de lei.
O alta revendicare a pensionarilor se refera la decontarea tichetelor gratuite de tren de care beneficiaza acestia. „Sunt pensionari care nu folosesc niciun tichet si raman cu acestea in buzunar. Ni s-a tot promis ca ni se vor compensa, cu alimente, cu bani, dar pana acum nu s-a facut nimic in acest sens”, a declarat unul dintre cei prezenti la discutii. Stefan Lupsa a aratat ca, daca nu exista posibilitatea decontarii, o solutie de compromis ar putea fi reprezentata de folosirea acestor tichete si pe mijloacele de transport ale agentiilor de turism, stiut fiind faptul ca multi pensionari se duc in statiuni de tratament din tara si nu se poate ajunge peste tot cu trenul.
Vasile Ghise i-a asigurat pe pensionari ca exista o lege care vizeaza decontarea tichetelor de calatorie CFR neutilizate, doar ca punerea in practica a acestui act normativ a fost amanata pana in 2010.
Membrii asociatiei varstnicilor din Somcuta Mare au reclamat primaria ca nu le-a pus la dispozitie un spatiu in care sa isi desfasoare activitatea, in ciuda angajamentelor luate, reusind sa mai smulga o promisiune autoritatilor de a-i ajuta. „Daca hotaram ceva aici trebuie sa si punem in practica. Nu ne intalnim, hotaram ca va punem la dispozitie un spatiu, ca sa dea bine la presa, si plecam de aici fericiti ca am rezolvat o problema”, a spus Dorin Buda.
Sursa: Andrei Gherghel