Adoptarea legii pensiilor a venit la pachet și cu mărirea unor vârste de pensionare. Este un subiect tot mai dezbătut în aceste zile, deoarece modificare legii aduce o serie de dezavantaje, mai ales femeilor, care din 2035 vor ieși la pensie la 65 de ani. Chiar dacă modificarea este făcută pentru ca sistemul de pensii să se poată susține, ea urmărește și o tendință europeană care spune că vârstele de pensionare trebuie să crească.
Date fiind cele prezentate mai sus, facem mențiunea că vârsta nu e doar un număr, este o caracteristică de bază a societății. Destui decidenți sunt trecuți de prima primăvară, bucurându-se de pensie de mulți, mulți ani. Prezentăm extremele: FEODOROV Lucian, de 79 de ani – reprezentant din Camera Deputaților, respectiv senatorul PRIOTEASA Ion, de 71 de ani. Totuși, vârstele medii din Senat sunt de 48 și 50, pentru femei, respectiv bărbați, iar la deputați 44 și 46 pentru femei, respectiv bărbați.
Acum facem o trecere în revistă a vârstei edililor din Țara Lăpușului:
- UAT Târgu Lăpuș: Primar Leșe Mitru – 67 de ani, făcuți în vară;
- UAT Cupșeni: Primar Chermezan Lucia: 42 de ani, urmând ca zilele următoare să facă 43;
- UAT Suciu de Sus – Pașca Viorel – 70 de ani;
- UAT Coroieni – Ropan Gavril – 65 de ani;
- UAT Băiuț – Maciuc Viorica – 63 de ani;
- UAT Lăpuș – Buda Cristina – 50 de ani;
- UAT Groșii Țibleșului Burzo Nicolae – 60 de ani.
Astfel, media de vârstă a primarilor din Țara Lăpușului fiind de 60 de ani!
Tineri sau bătrâni, femei sau bărbați, important e să facă treabă și să-și reprezinte cu cinste comunitățile pe care le conduc!
Fotografiile au fost realizate cu ocazia comemorării martirilor căzuți în masacrul din 5 decembrie 1918, în Târgu Lăpuș.
Andrei Buda