Când ai nevoie de timp pentru tine, departe de lume, unde te duci? Unde îți cauți echilibrul? Răspunsul este simplu: întotdeauna, acasă, la rădăcini, de acolo, de unde ne tragem toți!
1. MAGNOLIA RESORT
VIȘEU DE SUS, MARAMUREȘ – la 39 de kilometri de Mănăstirea Bârsana, la 51 de kilometri de Cascada Cailor, la 3,9 kilometri de Mocănița din Vișeu.
Se spune că floarea de magnolie este simbolul nobleței, al perseverenței și al dragostei de natură. Asta descrie perfect ceea ce vei găsi în, poate, cel mai frumos resort tradițional din zonă. Situat în inima Maramureșului, Magnolia este un complex de case maramureșene de lemn, făcute cu bun gust, cu o atenție deosebită pentru autenticul specific zonei. Cea mai recentă căsuță de lemn a fost ridicată de meșterul care a contribuit și la construirea celebrei Mănăstiri de la Bârsana.
Pentru o singură casă, s-au folosit peste 100 de metri cubi de lemn masiv, aproximativ 48.500 de bucăți de șindrilă din lemn și circa 500 de kilograme de cuie. Resortul se află la marginea Parcului Natural Munții Maramureșului, iar view-ul din camere este superb. De reținut, faptul că ultimii 800 de metri din drumul spre locație nu sunt asfaltați.
CÂT COSTĂ?
Prețul unei camere pentru două persoane pornește de la 165 de lei, pe noapte.
2. GOSPODĂRIA LUI NEA ION
VAMA BUZĂULUI, BUZĂU – la 7 kilometri de Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, lângă Masivul Ciucaș și aproape de Cascada Urlătoarea. Brașovul este la 45 km distanță.
Vă invităm în Gospodăria lui Nea Ion. Este locul nimerit să trăiți, pentru câteva zile, viața pe modul „slow”: ceva mai așezată, mai liniștită, în mijlocul naturii, cu bucate de-ale casei. Gazdele vă vor aștepta-n prag cu o plăcintă tare bună, ca la Buzău. Vă puteți caza, aici, în două case vechi, una construită, în 1908, numită „Odăile Bunicului Ion”, și în „Casa cu Picturi”, ridicată în 1929.
Sunt 16 locuri de cazare rustice, dar și moderne. În interior, ai senzația că vizitezi un muzeu. Mobilierul este recondiționat dintr-o veche casă boierească, din perioada anilor 1800-1900. Sala de mese este, de fapt, un fost grajd și este decorată cu obiecte și covoare vechi. Pensiunea este a familiei Anghel, care a vrut să păstreze casele bunicului Ion, neatinse de timp.
CÂT COSTĂ?
Prețurile pentru cazare încep de la 60 de euro pe noapte pentru o cameră.
3. GAAL KURIA
DALNIC, COVASNA – la 226 de kilometri de București, la 299 de kilometri de Cluj, la 45 de kilometri de Brașov.
Celor care vor să trăiască experiența unică a unui conac secuiesc, perfect conservat, le recomandăm Gaal Kuria din Dalnic. Superbul conac, construit acum aproape 180 de ani, e unul dintre cele mai stilate pensiuni autentice, pe care le-am văzut, vreodată, în România.
Fotoliile confortabile așezate în fața unor șeminee decorate cu motive maghiare, veioze antice și mobilierul de epocă recondiționat te vor face să retrăieșți atmosfera nobilă a secolului al XIX-lea. Conacul a fost restaurat, recent, de Fundația pentru Comunitate, cu o atenție deosebită pentru arhitectură, dar și cu un „touch” modern de bun gust.
CÂT COSTĂ?
Prețul unei nopți de cazare pentru o cameră dublă pornește de la 167 de lei, potrivit Booking.com. În costul camerei este inclus și micul dejun. Vă recomandăm să ajungeți aici cu mașina, pentru că cea mai apropiată gară CFR se află la 10 km de Dalnic.
4. SAFARI DANUBE DELTA
ENISALA, TULCEA – Este în Rezervația Biosferei Delta Dunării, la trei ore de Bucureșți, în satul Enisala, pe malul lacului Razin. Castelul Enisala se află doar la un kilometru distanță de pensiune.
Ce ați spune de o cazare, ca pe vremuri, în căsuța bunicii, dar cu tot confortul de cinci stele al unui hotel de lux? Așa este la Safari Danube Delta – un complex întins pe 14.000 de metri pătrați, care pune la dispoziție turistului patru case tradiționale dobrogene, cu 16 camere.
În incintă, este și o mică fermă de animale, iar oaspeții pot să facă safari pe apă și pe uscat – un concept unic în Deltă. Te poți plimba cu barca sau poți merge în Munții Măcinului. Bucatele puse pe masă sunt eco, bazate pe produse din zonă. Aceasta este munca de-o viață a lui Gibi Anghelache, clujeanul, care a lucrat mai bine de 20 de ani în Suedia, și a făcut, acasă, în Deltă, un sat de vacanță autentic, țărănesc. Accesul se face pe bază de recomandare sau prin rezervare prealabilă.
CÂT COSTĂ?
60 de euro pe zi, cu trei mese incluse. Sunt 4 camere single, 8 duble, două triple și două apartamente.
5. DACII LIBERI
PETROVA, MARAMUREȘ – la 53 de kilometri de Cimitirul Vesel, la 26 de kilometri de Mocăniță, la 15 kilometri de Mănăstirea Bârsana.
Poarta maramureşeană tradițională de la intrare te va duce într-o lume a tradiției autentice, unde răsfățul și confortul zilelor noastre nu lipsesc. Dacii Liberi, cotat la cinci margarete, este complexul care, pe mine personal, m-a impresionat.
Mixul între autentic și modern, între tradițional și lux e atât de fin, încât te va face să te îndrăgostești de acest loc. E drept, că investiția aici a fost una imensă, dar rezultatul e fantastic. Complexul are o piscină, o salină, un bazin cu apă sărată, un centru spa, dar și un loc de joacă pentru copii.
Complexul Dacii Liberi este situat în Petrova, în zona istorică a Maramureşului, iar principalele obiective turistice sunt la doar câțiva kilometri distanță.
CÂT COSTĂ?
O noapte de cazare într-o cameră dublă, cu micul dejun tradițional inclus, costă 176 de lei, potrivit Booking.com
Vezi intreg topul accesând acest link!