Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație al DNA prin care s-a încercat continuarea procesului împotriva lui Cătălin Cherecheș în dosarul „Mită pentru pirită”.
Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a obținut o victorie importantă în ciuda acuzațiilor de corupție care i se aduc. Recursul în casație declarat de DNA a fost respins. Prin decizia dată miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție spune că hotărârile Curții Europene de Justiție nu au prioritate în fața celor ale Curții Constituționale a României și ale CEDO.
Înalta Curte de Casație și Justiție îi dă câștig de cauză și consideră că deciziile Curții Europene de Justiție nu au prioritate în fața celor ale Curții Constituționale a României. Astfel, fostul edil din Baia Mare, acuzat de corupție și care s-a sustras arestării, obține o victorie surprinzătoare prin respingerea recursului în casație declarat de DNA.
Referitor la acest aspect, avocatul lui Cătălin Cherecheș, Răzvan Doseanu, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL:
„Recursul în casație declarat de DNA a fost respins. Hotărârea de încetare a procesului penal rămâne definitivă. Importanța deciziei de azi constă în faptul că ICCJ a considerat că deciziile CJUE nu au prioritate față de deciziile CCR și hotărârile CEDO în materia drepturilor fundamentale ale omului, chiar dacă vorbim de pretinse infracțiuni de corupție”.
Din decizia Instanței reiese: „Respinge, ca nefondat, recursul în casație formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcțuia Națională Anticorupție(…) Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 15 mai 2024.”
Acțiunea DNA nu-i decât o nouă dovadă a tentativelor nenumărate de intimidare a lui Cherecheș. Procesul se va rejudeca doar pentru a se decide ce se întâmplă cu cei peste 150 de mii de dolari confiscați și considerați de procurori ca fiind mită.
Completul a fost format din judecătorii Elena Barbu, Mihail Udroiu și Ana-Hermină Iancu, care au luat decizia definitivă miercuri, 15 mai 2024, cu soluția de încetare a procesului penal.
În 2018, DNA l-a trimis în judecată iar pe Cherecheș și pe un cetățean elvețian, Marco Wermelinger, acuzat că l-a mituit cu 150.000 de dolari pe fostul edil al Băii Mari, dar pentru care DNA nu a făcut recurs. Motivul e simplu: ţinta a fost doar Cătălin Cherecheș.
Acum și elvețianul a primit pe fond o soluție de încetare a procesului penal, numele lui dispărând din toate registrele justiției românești.
Acest dosar este separat de cel prin care fostul primarul al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a primit controversata condamnare la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, pronunțată în 2023 de judecătoarele Monica-Ioana Sortan și Georgiana Fărcaș-Hingan de la Curtea de Apel Cluj, aceasta din urmă aflată într-o evidență stare de incompatibilitate.
Grigore Ciascai
Da, știm, controversată este povestea asta. Ca și condamnarea săracului primar. Și nici usturoi nu a mâncat…