Aflata la a sasea editie, Ziua mondiala de lupta impotriva pneumoniei (World Pneumonia Day), este marcata pe 12 noiembrie, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Scopul principal al marcarii acestei zile este de a constientiza gravitatea acestei boli, precum si impactul ei asupra societatii. Tema pentru anul 2014, stabilita de Coalitia mondiala impotriva pneumoniei, este: „Asigurarea accesului intregii populatii la masurile de prevenire si de tratare a pneumoniei”. Actiunile sunt indreptate in special spre categoria de varsta 0-5 ani, unde aceasta boala reprezinta principala cauza a mortalitatii. Pneumonia poate fi prevenita prin imunizare, o alimentatie sanatoasa si o corecta informare a parintilor.
La nivelul anului 2013, peste 900.000 de copii au murit din cauza pneumoniei, reprezentand 15% din mortalitatea la copii sub cinci ani la nivel mondial iar cea mai mare parte dintre copiii afectati nu au implinit 2 ani. Copiii din comunitatile sarace si din zonele rurale sunt cei mai afectati. Primele 15 tari care se confrunta cu cel mai mare numar al deceselor in randul copiilor, provocate de pneumonie, sunt India, Nigeria, Pakistan, Republica Democratica Congo, Etiopia, China, Angola, Indonezia, Afganistan, Kenya, Bangladesh, Sudan, Uganda, Niger si Tanzania, potrivit site-ului dedicat zilei. Pneumonia creeaza o povara economica pentru familii, comunitati si autoritati. Prevenirea boli conduce la anularea costurilor pentru tratamente si permite copiilor sa devina adulti sanatosi.
Mortalitatea infantila este corelata cu aspecte precum: alimentatia deficitara, saracia si lipsa de ingrijire medicala (acces la servicii medicale, informatii corecte, etc.). Educarea parintilor in directia adoptarii unui comportament preventiv este o componenta esentiala a strategiei mondiale de reducere a mortalitatii infantile, iar imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu impotriva: pneumococului, Haemophilus influenzae, rujeolei (pojarului) si a tusei convulsive este cea mai eficienta solutie de preventie. Potrivit OMS si UNICEF, metode eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei exista, dar ajung la prea putini copii. Daca aproximativ 85% dintre copiii lumii sunt protejati de aceste boli prin vaccinuri, restul de 15% — cei mai saraci — nu beneficiaza de ajutor medical. In acest scop a fost elaborat Planul Global de Actiune pentru Prevenirea si Controlul Pneumoniei care-si propune ca pana in 2015 sa ajunga la 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzator.
Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizare in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani. Peste 99% din decesele provocate de pneumonie sunt inregistrate in tarile in curs de dezvoltare, unde accesul la serviciile medicale si tratamente nu este posibil pentru multi copii.
Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarma asupra incidentei ridicate a acestei boli in Romania, deoarece, in anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantila au fost provocate de aceasta boala, la categoria de varsta 0-5 ani. In Romania, in fiecare an, mor 895 de copii din cauza pneumoniei. Romania ramane pe primul loc ca numar de decese in UE, tinand cont ca are in continuare cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din zona. Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea copiilor impotriva pneumococului si Haemophilus Influenzae tip B (Hib), iar ca masuri de protectie: alaptarea exclusiva in primele sase luni si o alimentatie echilibrata pana la varsta de cinci ani; spalarea pe maini si accesul la apa curata si mijloace sanitare.
Coalitia mondiala impotriva pneumoniei infantile este organizatorul Zilei mondiale de lupta impotriva pneumoniei, care se marcheaza din 2009. Ea reprezinta o retea formata din peste 140 de organizatii internationale, organizatii guvernamentale, ONG-uri, institute de cercetare si universitatii sau fundatii.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres