Vezi VIDEO
Apel la umanitate din partea medicilor si pacientilor internati pe sectia de hematologie a spitalului judetean. Bolnavii care sufera de leucemie au nevoie urgenta de sange pentru a putea continua tratamentul.
Cele mai mari probleme sunt la grupa A2 pozitiv, lipsa sangelui punand medicii in situatia de a–l aduce din judetele invecinate.
In prezent, pe sectia Hematologie a spitalului judetean sunt internati patru pacienti cu leucemie acuta mieloblastica si doi cu leucemie acuta limfoblastica. Majoritatea sunt tineri, cu varste intre 18 si 30 de ani si un singur pacient are varsta de 70 de ani. Pentru tratamentul corect si eficient acestia au nevoie urgenta de sange, astfel ca medicii fac apel la toti donatorii sa treaca pe la centrul de transfuzii.
„Mai ales cei care sunt vechi donatori. Pentru ca efectuarea unor concentrate de trombocite, deci de celule de coagulare ale sangelui, necesita ca donatorul sa fie vechi, sa aiba cel putin doua donatii anterioare. Este foarte important deoarece chimioterapia pe care le-o facem noi nu merge numai pe celulele proaste ci si pe celulele bune si daca vor sa ne sprijine si sa avem rezultate, dorim foarte mult sa vina acesti donatori”, este apelul lansat de dr. Cristina Truica, medic specialist hematologie.
Pacientii cu leucemie acuta au nevoie pe langa chimioterapie si de aceste transfuzii de preparate de sange. Iar pentru o doza de astfel de preparate este necesar sangele de la patru donatori.
„Celor care au nevoie de preparate de sange A2 pozitiv nu le putem administra. Trebuie sa le spatiem tratamentul. Ca sa ai succes intr-o leucemie acuta nu conteaza doar doza de chimioterapie pe care le-o dai ci si ritmul de administrare. Or, noi am adus chit trombocitar de la Satu Mare, de la patru pacienti, de la patru donatori din Satu Mare, ca sa putem continua terapia la un pacient de 19 ani cu leucemie acuta”, a precizat dr. Cristina Truica.
Medicii spun ca daca au la dispozitie sangele necesar, in combinatie cu medicamentele administrate si sedintele de chimioterapie, pacientii intra in remisiune completa pentru 5 pana la 10 ani.
Sursa: Sonia Rajnita