Mult-aşteptatul pepene românesc a apărut, în sfârşit, în pieţe, mai târziu decât ar fi trebuit. E drept, fructul-vedetă al verii abia dacă şi-a făcut loc pe tarabe pe lângă cel din import. Puţini cumpărători ştiu cum să facă diferenţa între pepenii de Dăbuleni şi cei din Grecia, de exemplu. Reporterii Observator au testat piaţa şi au aflat, de la producători, câteva trucuri.
Primii pepeni româneşti sunt uşor de recunosc dacă eşti atent la câteva lucruri. Culoarea, de exemplu. Cel românesc este verde închis. În timp ce cel din import are dungi, iar codiţa nu mai este verde.
”Trebuie să aibă bruma asta pe el, pata aceasta galbenă, se îngălbeşte când este copt, codiţa să fie verde că atunci ne dăm seama că pepenele e proaspăt şi el se alimentează dintr-un vrej proaspăt şi verde, nu e uscat şi sunetul ne spune când este bun”, ne explică un vânzător.
intra scris pe ecra Şi preţul e diferit acum. Un kilogram de pepene de Dăbuleni costă într-o piaţă din Capitală 3 lei. Cei din Grecia sunt cu aproape 1 leu la kilogram mai scumpi. Clienţi sunt greu de convins că pepenii româneşti sunt deja pe tarabe.
În Mureş, un alt producător vinde kilogramul de pepene roşu, adus din Dolj, cu 4 lei.
În 2017, un român a mâncat în medie 23 de kilogarme pe pepene pe an. În ultimii cinci ani, importurile României de pepeni au crescut de aproape 2,5 ori, potrivit datelor INS şi au ajuns la peste 13 milioane de euro. Exporturile României de pepeni în 2018 au fost doar de 350.000 de euro.