Vezi VIDEO – editat
Vezi VIDEO
Politistii de combatere a criminalitatii organizate din Maramures, Cluj-Napoca, Targu Mures, Oradea si Ilfov si procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Maramures au efectuat astazi, 31 martie, 29 de perchezitii la locuintele membrilor unei grupari infractionale, specializate in infractiuni de inselaciune, frauda informatica, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals informatic, evaziune fiscala si spalare de bani. In urma perchezitiilor au fost depistate medicamente fara documente legale de provenienta, precum si importante sume de bani.
Cei 14 membri ai gruparii, in calitate de administratori ai unor societati comerciale cu obiect de activitate in domeniul farmaceutic, precum si cadre medicale, s-ar fi constituit intr-un grup infractional organizat avand drept scop efectuarea de tranzactii comerciale ilicite, in vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, folosind firme interpuse care in realitate nu exista si nu desfasoara activitate comerciala.
Mascatii au descins in aceasta dimineata la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, unde au verificat birourile a cinci medici de la sectiile de Oncologie si Hematologie. Ei au ridicat documente, iar cei cinci doctori au fost dusi la sediul DIICOT, Biroul Teritorial Maramures.
Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2012 – 2013, membrii gruparii ar fi decontat mai multe tranzactii fictive, iar, in vederea disimularii provenientei reale a sumelor ar fi creat circuite comerciale fictive, prin interpunerea unor firme fantoma, cu sediul in Bucuresti si in judetul Bihor.
Tranzactiile comerciale efectuate ar fi constat atat in achizitii, cat si in livrari reciproce de produse farmaceutice, acestea avand rolul de a crea mecanismul de spalare a banilor proveniti din prejudicierea bugetului de stat, care erau impartiti intre membrii gruparii.
Astfel, importante cantitati de medicamente ar fi fost achizitionate, fara documente legale de provenienta, dupa care ar fi fost introduse in firmele banuite, pe baza unor acte false, pentru a asigura aparenta unei evidente contabile legale, dupa care s–ar fi obtinut sume mari de bani, prin decontarea lor la C.N.A.S., folosindu-se in acest sens retetele fictive.
Stocul medicamentelor respective ar fi fost apoi scos din farmaciile in cauza, fara niciun act justificativ, si transportat la alti membri ai grupului infractional din tara, pentru a fi reintroduse in circuitul comercial, urmarindu-se decontarea lor, prin aceleasi metode.
14 persoane vor fi conduse, in baza mandatelor de aducere, la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Maramures, pentru audieri si dispunerea masurilor legale.
Cercetarile continua, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – B.T. Maramures, pentru probarea intregii activitati infractionale.
Sursa: Emm