Politistii din Bistrita-Nasaud au efectuat 22 de perchezitii la locuinte din sase judete si in trei penitenciare pentru destructurarea unei grupari infractionale specializata in inselaciuni prin telefon. In urma actiunii, 13 persoane au fost retinute iar pentru alte zece s-a solicitat transferul din penitenciare in arestul Inspectoratului Politiei Judetene (IPJ) Bistrita-Nasaud, pentru cercetari, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) remis marti Agerpres.
„La data de 30 iunie, politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud au efectuat 22 de perchezitii domiciliare, in 15 locuinte din judetele Suceava, Iasi, Bacau, Harghita, Botosani si Brasov, precum si in sapte camere din penitenciarele din Iasi, Botosani si Miercurea Ciuc, la persoane banuite de constituirea unui grup infractional organizat, inselaciune, spalarea banilor si tainuire„, se arata in comunicat.
In urma perchezitiilor, au fost ridicate telefoane mobile, componente si accesorii de telefonie mobila, inscrisuri cu valoare probatorie, precum si 10.100 de lei.
„27 de persoane sunt banuite ca, in perioada 20 ianuarie — 10 februarie, prin convorbiri telefonice repetate, ar fi indus in eroare o femeie din Bistrita, prezentandu-se ca reprezentanti ai unei societati de telefonie. Membrii gruparii i-ar fi spus victimei ca a castigat un premiu in bani si ar fi determinat-o sa depuna, de mai multe ori, in total 125.000 de lei, pe numele altor persoane implicate din tara, prin intermediul unui serviciu de transfer rapid si mandat postal on-line”, precizeaza anchetatorii.
In urma actiunii, 13 persoane au fost retinute pentru 24 de ore, urmand a fi prezentate Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, cu propunere de arestare preventiva, alte patru persoane fiind cercetate in stare de libertate.
De asemenea, opt persoane aflate in executarea unor pedepse privative de libertate au fost transferate din penitenciarele din Iasi si Botosani in arestul IPJ Bistrita-Nasaud, pentru cercetari, urmand ca alte doua sa fie transferate de la Penitenciarul Deva si Penitenciarul Miercurea Ciuc.
La activitati au participat si politisti de investigare a fraudelor, de la ordine publica, de la actiuni speciale, de la formatiunile de arme, explozivi si substante periculoase, din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud, precum si de la Politia Municipiului Bistrita, Politia Orasului Nasaud, Politia Orasului Beclean si de la sectii de Politie Rurala.
Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor si al jandarmilor. Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul IGPR.
Sursa: Agerpres