Vezi VIDEO
Mai multi profesori si experti in educatie din Franta, Spania sau Polonia participa, in aceasta perioada, la un schimb de experienta gazduit de Colegiul National „Mihai Eminescu” din Baia Mare. Proiectul la care iau parte isi propune sa ii invete o serie de tehnici alternative si metode noi de predare a stiintelor si a limbilor straine care sunt aplicate in scolile din Romania.
Schimbul de experienta se desfasoara pe parcursul unei saptamani si include diferite activitati de predare la clasa, cu ajutorul unor metode inovatoare. Astfel, dascalii de la Colegiul National „Mihai Eminescu” le arata invitatilor lor cum pot sa trezeasca interesul elevilor pentru a aprofunda o limba straina sau o materie precum geografia prin intermediul teatrului, al poeziei sau al tehnicilor multimedia.
„Incercam sa abordam, dincolo de mijloacele tehnologice, mijloacele multimedia, tehnici alternative precum teatrul, cantecul, poezia, poemul, cum sa le inteleaga elevii, cum sa se implice si cum sa le aducem noi de pe scena in activitatea propriu-zisa care se intampla la clasa”, a explicat directoarea adjuncta a Colegiului National „Mihai Eminescu”, Ileana Vasilescu.
Printre participantii la schimbul de experienta se numara profesori si directori de unitati scolare din patru tari, unii dintre ei fiind si inspectori in cadrul Ministerului Educatiei sau responsabili de formarea continua a profesorilor in tara lor. Ei si-au propus sa experimenteze un nou sistem educational, pentru a prelua metodele de predare care pot fi aplicate si in tara lor si, la randul lor, sa impartaseasca din experienta dobandita la catedra de-a lungul anilor. La prima lor vizita intr-o unitate de invatamant din Romania, unii dintre participanti au ramas placut surprinsi de modul in care se face scoala in tara noastra.
„Nu am foarte multe informatii, doar cateva, dar sunt foarte, foarte impresionat de nivelul de cunoastere a limbii franceze de catre elevii care invata aceasta limba la clasele bilingve. Comparand cu celelalte sisteme educationale din alte tari, am sentimentul ca sistemul educational din Romania a evoluat si a progresat foarte repede fata de acum 20 – 25 de ani. Este un sistem foarte diferit si cred ca se fac eforturi pentru a se adapta cat mai repede la modernitate si la cerintele Uniunii Europene”, a marturisit Luc Dochy, profesor de economie in Belgia.
Proiectul derulat de colegiul baimarean se incheie la finalul acestei saptamani si isi propune sa imbunatateasca metodele de predare ale profesorilor implicati. In ultima zi a schimbului de experienta, colegiul baimarean va primi vizita unui atasat de la Ambasada Frantei in Romania si a unui reprezentant al Institutului Francez din Cluj-Napoca.
Sursa: Gabriela Kuhajda