Vezi VIDEO
Baia Mare este unul dintre polii inventicii romanesti. Ultima dovada consta in cele patru medalii de aur castigate la Salonul International “Pro Invent 2010” de catre profesorii Vasile Hotea si Vasile Nasui de la Universitatea de Nord din Baia Mare. Performanta este cu atat mai mare cu cat la salonul de inventica au fost inscrise aproape 500 de brevete si au participat inventatori veniti chiar din Iran sau Africa de Sud.
Maramuresul nu are doar elevi de exceptie, ci si cadre didactice “de aur”. Doi profesori de la Universitatea de Nord din Baia Mare au cules laurii la Salonul International “Pro Invent” de la Cluj, organizat in perioada 17-19 martie.
Profesorii Vasile Hotea si Vasile Nasui s-au reintors in Baia Mare cu patru medalii de aur, primul fiind premiat pentru inventiile “Instalatie de alimentare continua a materialelor reci prelucrabile prin convertizare” si “Procedeu de valorificare a pastei sulfatate din acumulatorii uzati”, iar cel de-al doilea pentru “Grup de actuatori” si “Actuator mecanism liniar multiaxial”.
“Brevetele noastre sunt cu aplicabilitate in industrie, respectiv in ingineria mecanica si protectia mediului”, a precizat Vasile Hotea. Insa, pentru ca acestea sa aiba o finalitate este nevoie de un investitor care sa le produca. “Aceasta este cea mai grea parte pentru noi, pentru ca inventiile sa devina reale”, a adaugat Vasile Nasui, care este si presedintele filialei maramuresene a Asociatiei Inventatorilor.
Vasile Hotea a explicat ca aceste brevete le-au facut intrarea in galeria celor mai cunoscuti inventatori din tara. “Inventiile noastre se regasesc in Dictionarul inventatorilor romani contemporani”, a spus inventatorul baimarean caruia cele doua brevete i-au adus pana acum 10 diplome si patru medalii de aur la saloanele internationale de la Iasi, Cluj sau Bucuresti.
Cei doi “dascali de aur” au precizat ca vor mai participa in acest an la cel putin patru evenimente de gen: Salonul Euro Invent (Iasi, 5 mai), Salonul International al Cercetarii si Inovarii (Iasi, 17-19 mai), Salonul International al Inventatorilor Romani (Iasi, 1 iulie) si Salonul International “Inventika” (Bucuresti, in luna octombrie).
Sursa: Catalin Tineghe