Le ținem pumnii, în această seară, lui Aurelian Dragomir, care concurează la sărituri în apă, proba de 10 metri înălțime, dar și atletului Răzvan Cărare, angrenat în finala probei de aruncare a suliței.
Joi, Jocurile Olimpice de vară pentru tineret se vor încheia printr-o ceremonie care, promit organizatorii, va rivaliza cu evenimentul care a precedat competiția. Acum două săptămâni, aproape 200.000 de oameni au asistat în aer liber, în centrul capitalei Buenos Aires, la defilarea delegațiilor, printre care și cea a României, în frunte cu una dintre speranțele canotajului autohton, Tabita Maftei. De altfel, ea s-a numărat printre medaliații noștri.
Ne mândrim, așadar, cu Sabina Baltag, care a cucerit aurul la haltere, categoria 53 de kilograme, dar și cu Iosif Adrian Șulcă, devenit cel mai bun judokan la 81 de kilograme în concursul din Argentina.
Lista continuă cu sportivii răsplătiți cu medalii de argint. Înotătorul Daniel Cristian Martin a reușit să se impună la stilul spate atât la 100 de metri, cât și la 200 de metri, iar echipajul de dublu rame masculin, format din Florin Fîntînaru și Alexandru Danciu, a tăiat apa suficient pentru a încheia pe locul al doilea.
Ne mândrim, evident, și cu medaliații cu bronz. Andreea Dragoman, la tenis de masă, în proba de simplu, Alina Maria Baletchi și Tabita Maftei, la canotaj, dublu rame feminin, și Mihaela Valentina Cambei, la haltere, categoria 48 de kilograme.
De aici, din România, tragem linie pentru un bilanț provizoriu care, până acum, ne clasează pe locul al 21-lea în ierarhia delegațiilor prezente la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, cu opt medalii (două de aur, trei de argint și trei de bronz).
Și acum, putem privi situația din cel puțin două perspective, pentru că, știm cu toții, totul depinde de ce reper alegem.
Comparativ cu performanțele din edițiile anterioare, ai noștri cunosc un progres. În 2014, de la Nanjing (în China), România s-a întors doar cu 5 medalii, în vreme ce, în 2010, la Singapore, a fost vorba despre șapte.
Comparând însă reușitele lotului românesc cu cele ale lotului din Ungaria, de exemplu, strict în această ediție, entuziasmul nostru scade. Merită enumerate câteva țări care au depășit deja borna de 10 podiumuri. Ucraina (15 medalii în total, până în acest moment), Australia (14 medalii), India și Coreea de Sud (câte 11) și Ungaria (amintită în comparația de mai devreme, care a adunat nu mai puțin de 22 de medalii).
Ridicând privirea spre vârful topului din acest an, îi găsim pe ruși (cu 48 de medalii), pe chinezi și japonezi (cu câte 32) și pe italieni (cu 29). Țări cu potențial clar de a se impune atât la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020, cât și la cele de la Paris, în 2024. Pentru că, să nu uităm, scopul Jocurilor Olimpice de Tineret rămâne acela de a testa sportivii din generațiile cu vârste între 14 și 18 ani, care, teoretic, vor fi apți să participe la Jocurile pentru seniori din următorul ciclu olimpic.
În concluzie, mai sperăm la două medalii, pe lângă cele opt deja câștigate. Le urăm succes lui Răzvan Cărare, la aruncarea suliței, de la ora 22 și 46 de minute, și lui Aurelian Dragomir, la sărituri în apă, de la ora 23.00.