In acest an, a XII-a editie a evenimentului „Ziua Sigurantei pe Internet” este marcata azi, 10 februarie, sub sloganul „Impreuna facem internetul mai bun”. Ziua Sigurantei pe Internet are ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea acestora privind pericolele navigarii pe internet.
Internetul este o sursa inepuizabila de informatii si a devenit o parte integranta a vietii copiilor si tinerilor, fiind un extraordinar mediu educativ si informativ. Numarul inepuizabil de pagini de informatii disponibile, o incredibila baza de date pe diverse domenii si comunicarea rapida la distanta – sunt doar cateva din avantajele internetului.
Din pacate, insa, utilizarea internetului prezinta si anumite pericole, potentiale riscuri pe care oricine intra on line trebuie sa le constientizeze si sa se fereasca de ele. Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu virusi, dependenta de calculator.
Pentru a marca aceasta zi, politistii de proximitate, impreuna cu cei de prevenire a criminalitatii vor sustine sesiuni de informare a elevilor din unitatile de invatamant din judet, in legatura cu utilizarea responsabila a internetului si cu evitarea pericolelor existente in mediul virtual.
Sfaturi utile pentru parinti:
– Invatati copilul despre regulile de baza privind protejarea datelor personale;
– Instalati si configurati un filtru de internet;
– Monitorizati site-urile accesate de copilul dumneavoastra;
– Stabiliti un set de reguli stricte de navigare pe Internet;
– Invatati copilul sa nu dezvaluie niciodata informatii personale despre familie (numele real, numarul de telefon, adresa de acasa sau programul de lucru al parintilor) si sa va informeze cu privire la intentia de a se intalni cu persoane cunoscute pe internet;
– De asemenea, spuneti copilului sa nu deschida e-mail-uri de la expeditori necunoscuti.
Exista riscul de a virusa calculatorul sau de a primi mesaje cu un continut inadecvat.
Sursa: IPJ Maramures