Alimentele de tip junk-food, bogate in grasimi si carbohidrati, dar cu valoare nutrititiva redusa, au fost asociate in primul rand cu obezitatea, insa ar putea distruge si simtul mirosului, au descoperit cercetatorii americani. O dieta bogata in grasimi provoaca modificari structurale si functionale majore ale sistemului nazal, au constatat cercetatorii americani in urma unor experimente efectuate pe soareci, conform dailymail.co.uk.
Astfel, soarecii care au primit o dieta bogata in grasimi au avut probleme in ceea ce priveste recunoasterea anumitor mirosuri, dupa ce au pierdut 50% din neuronii care identificau semnalele olfactive.
Rezultatele experimentului, care au fost publicate in Journal of Neuroscience, au aratat ca dieta influenteaza si alte functii ale organismului, in afara de greutatea corporala.
„Aceasta descoperire deschide numeroase posibilitati pentru cercetarea obezitatii„, a declarat Nicolas Thiebaud, de la Universitatea de stat din Florida.
Este pentru prima oara cand cercetatorii au reusit sa demonstreze o legatura stransa intre o dieta necorespunzatoare si pierderea simtului olfactiv.
In timpul unui experiment cu durata de sase luni, soarecii au primit o dieta bogata in grasimi si au fost invatati sa faca legatura dintre un anumit miros si o recompensa constand din administrarea de apa. Soarecii care au primit dieta bogata in grasimi au invatat mai greu aceasta legatura decat un grup de control care a primit mancarea obisnuita.
Cand cercetatorii au introdus un nou miros pentru a le monitoriza adaptarea, soarecii care au primit o dieta bogata in grasimi nu au reusit sa se adapteze la fel de rapid, fapt care a demonstrat o capacitate olfactiva redusa.
„In plus, atunci cand soarecii care primisera alimente bogate in grasimi au primit o dieta care sa ii ajute sa isi controleze greutatea – in urma careia au revenit la o greutate corporala si la o chimie a sangelui normale – capacitatea lor olfactiva era inca redusa„, a declarat cercetatoarea Debra Ann Fadool.
„Soarecii expusi la diete bogate in grasimi aveau doar 50% din neuronii care puteau codifica semnalele olfactive„, a spus Debra Ann Fadool.
Oamenii de stiinta vor investiga impactul exercitiilor fizice asupra simtului olfactiv si daca o dieta bogata in zaharuri are acelasi efect negativ asupra simtului mirosului.
Sursa: Mediafax