Vezi VIDEO
La spital pot ajunge baimarenii care obisnuesc sa cumpere lactate de pe tarabele din piata. Tinute in conditii improprii, la temperaturi ridicate, laptele, smantana sau branzeturile pot reprezenta un adevarat pericol pentru sanatate, atrag atentia reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Maramures, care le recomanda oamenilor sa fie atenti de la cine achizitioneaza produsele.
Potrivit normelor sanitar-veterinare, lactatele pot fi tinute pe tarabe cel mult pana la ora 11.00, pe timpul verii programul de comercializare fiind redus pana la ora 10.00, avand in vedere temperaturile ridicate. De asemenea, comerciantii trebuie sa aiba o tinuta adecvata, sa poarte sort si manusi, iar produsele pe care le scot la vanzare sa fie pastrate in ambalaje igienice.
“Exista o recomandare pe care noi o facem, in sensul ca dorim ca laptele sa se vanda pana la ora 11.00, moment in care temperatura exterioara este foarte ridicata si atunci, evident, ne asumam niste riscuri in plus fata de acest produs. In ceea ce priveste consumatorul, el isi asuma intotdeauna modul prin care achizitioneaza produsul. Daca el consimte sa isi cumpere din sticle expuse pe taraba este riscul asumat”, a declarat Vasile Pop, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures.
In ciuda faptului ca reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor efectueaza controale periodice in pietele din judet, o parte dintre comerciantii de lactate nu sunt la curent cu regulile pentru pastrarea si comercializarea acestor produse.
“Stau pana mai dupa-amiaza cu laptele… Nu am stiut ca nu e voie numa’ pana la 11.00. Amu’ ce-oi face?”- a aratat mirata o precupeata din Piata Izvoarele.
Alti tarani veniti cu lapte de vanzare in targ sustin ca vanzarile slabe ii imping sa prelungeasca termenul impus. In rest, cuvantul de onoare este garantia data de comercianti pentru marfa vanduta.
“Eu stiu, dar ce sa facem? Si asa mergem, le ducem acasa si le pradam. Pir si simplu le predam si muncim degeaba. Vedeti dumneavoastra ca nimeni nu-i intre mese. Amu, ce garantie sa le dam clientilor? Le dam cuvantul nost si sa ne caute dupa cealalta saptamana ca noi avem marfa curata si naturala, cum o lasat-o bunul Dumnezeu ”, a declarat o comercianta.
Riscul de toxiinfectii alimentare in urma consumului de lactate este foarte crescut vara, cand produsele sunt tinute in conditii improprii. Putini dintre comercianti sunt prevazatori si acopera cu folii transparente branzeturile, pentru a le feri de insecte sau praf.
“Ne pazim si am pus nilon si nu ne mai mananca nicio musca. Avem analizele facute la tate cele, avem carnet de producator, carnet de sanatate, toate in buna regula”, a spus o alta comercianta.
Musteriii sunt constienti de riscul la care se expun cand cumpara laptele din piata, insa multi sustin ca achizitioneza produse doar de la anumiti comercianti, la primele ore ale diminetii.
“Eu numa dimineata ieu. Il pun la fiert si asta e. Dupa-amiaza nu iau, ca mi-i frica. Nu vreau sa rsic. Mai bine asa, vin dimineata”, a declarat o baimareanca.
Ultimul caz de suspiciune de toxiinfectie alimentara a fost semnalat in luna mai, in Borsa, cand mai multe persoane au ajuns la spital cu stari de greata si ameteli dupa ce au consumat cas si lapte cumparat din piata.
Sursa: Anca Popescu