Ciupercile pot fi adevarate delicatese si se pot gati dupa zeci de retete numai ca sunt un adevarat pericol pentru cei care nu stiu sa deosebeasca speciile comestibile de cele toxice. Specialistii recomanda ca recoltarea sa nu se faca la intamplare, tocmai pentru a evita eventualele tragedii.
„De preferat ar fi ca la recoltat de ciuperci sa mearga doar cunoscatorii. Sa nu duca copiii la recoltat de ciuperci sau cei care nici n-au vazut o poza sau sa poata determina dintr-un atlas o anumita specie. La inceput, de preferat ar fi sa se documenteze ce ciuperci se pot recolta in aceasta perioada, ce specii se gasesc in padurile noastre, deci locatia este foarte importanta unde ele se dezvolta”, a declarat Melania Oltean, consilier in cadrul Unitatii Fitosanitare Maramures.
Deosebirea dintre o ciuperca comestibila si una otravitoare de multe ori este neinsemnata la prima vedere si un culegator neavizat poate usor sa cada in capcana. Astfel, cei care pot face aceste determinari sunt specialistii care au in vedere si anumite criterii specifice.
„Aceste determinari ale ciupercilor se pot face si sunt cele mai corecte, determinarile facute pe criterii botanice, morfologice a fiecarei specii in parte”, a mai spus Melania Oltean.
In aceasta perioada se pot recolta foarte bine ciupercile de camp, Agaricus, cea de balegar, ciuperca alba, se pot recolta pastravii de fag, ciupercile din grupa Boletus si Armillaria mellea sau ghebele. Toate aceste ciuperci se gasesc in padurile din apropierea orasului, atat cele de foioase cat si padurile de conifere. De asemenea, se mai pot recolta de pe pajisti si pasuni. Atentie insa, alaturi de speciile comestibile sunt si cele otravitoare.
„O problema foarte mare o pune faptul ca unele ciuperci sunt perechi. Seamana foarte mult intre ele iar deosebirile se pot face doar in conditii de laborator sau dupa multe studii si determinari dupa atlasurile de specialitate. Asa putem sa spunem ca se fac foarte mari confuzii de exemplu daca recoltam ciupercile Agaricus, deci cand mergem sa recoltam ciuperca de pasune, ea poate fi confundata foarte usor cu cea necomestibila si anume Agaricus xantoderma care seamana si la palarie, culoarea este putin diferita dar, daca lumea recolteaza dupa o ploaie sau chiar in timpul ploii, si culoarea poate fi diminuata si atunci caracterele, aspectul exterior este foarte mult diminuat”, a explicat specialistul.
Exemplele pot continua, dar specialistii spun ca nu ne putem baza pe metodele empirice de determinare vehiculate in cultura populara: lingura de argint sau invinetirea cutitului.
„Sunt niste metode empirice care de fapt nu duc nicaieri, se amageste lumea cu asa ceva. Singurul criteriu prin care ele pot fi determinate este cel botanic. Dupa caracterele botanice si cele morfologice, determinarea sporilor care se pot face doar in conditii de laborator putem sa ne dam seama ce specie am recoltat”, explica Melania Oltean.
Mai mult, toxinele din ciuperci nu se diminueaza chiar daca acestea sunt tratate termic. Din pacate, in Maramures au aparut deja primele victime ale consumului necontrolat de ciuperci, o mama si sapte copilasi. Din fericire, consumul nu le-a fost fatal, dar au tras o sperietura groznica.
Sursa: Ana Pop