Coralii din Marea Bariera de Corali din Australia ingereaza micile fragmente de plastic care polueaza din abundenta apele Oceanul Pacific, sustine un studiu realizat in laborator de o echipa de cercetatori australieni, alarmati de consecintele ecologice ale acestui fenomen.
„Daca poluarea cu microparticule de plastic creste in zona Marii Bariere, coralii ar putea fi afectati, in masura in care cavitatile micilor lor stomacuri se infunda cu plastic ne-asimilabil”, a explicat Mia Hoogenboom, cercetatoare la James Cook University, din statul australian Queensland (nord-estul Australiei).
Microplasticele — aminteste AFP — sunt definite ca particule care masoara mai putin de jumatate de centimetru.
Cercetarea a descoperit fragmente de plastic „in profunzimea polipilor coralilor, acoperite de tesut digestiv”, care pot afecta capacitatea acestor organisme de a digera hrana traditionala.
De asemenea, cercetatorii au colectat apa din apropierea Marii Bariere de Corali, inscrisa in Patrimoniului Mondial UNESCO, in care au descoperit microparticule de plastic, inclusiv polistiren si polietilena, in cantitati mici.
Studiul a fost publicat in jurnalul Marine Biology.
Sursa: Agerpres