Autoritatile americane investigheaza cum a fost posibila eliberarea unei bacterii letale dintr-un laborator de inalta securitate din cadrul unui centru pentru primate din Tulane, in Louisiana, iar oficiali au anuntat ca nu exista niciun risc pentru public, relateaza USA Today in pagina electronica.
Potrivit ziarului, un tip de bacterie periculoasa, in unele cazuri letala, care traieste in sol si apa, a fost eliberata dintr-un laborator de inalta securitate de la Centrul national pentru cercetarea primatelor. Cauza eliberarii si amploarea contaminarii raman necunoscute, in pofida eforturilor depuse de mai multe saptamani de catre multiple agentii federale si de la nivelul statului, scrie publicatia.
Incidentul a provocat ingrijorari cu privire la o posibila contaminare cu bacteria respectiva a terenului din vecinatatea instalatiei, iar in pofida faptului ca teste initiale, limitate, nu au detectat-o, unii oficiali exercitau presiuni, din culise, pentru o actiune
mai puternica, potrivit unor informatii citate de ziar.
Bresa in securitatea masivului complex de la Tulane, situat la aproximativ 55 de kilometri nord de New Orleans, este doar unul dintr-o serie de accidente semnificative in domeniul biosecuritatii, inregistrate la unele dintre cele mai prestigioase laboratoatoare, in care se efectueaza cercetari asupra unor bacterii si virusuri clasificati drept potentiali agenti bioteroristi.
„Faptul ca ei nu pot sa identifice cum a avut loc aceasta eliberare este foarte ingrijorator”, a declarat Richard Ebright, un expert in domeniul biosecuritatii de la Universitatea Rutgers din New Jersey, audiat vara trecuta in Congres, in urma unor incidente de laborator la agentii federale, implicand antrax, variola si o tulpina mortala de gripa aviara.
Incidentul de la Tulane implica eliberarea – posibil in noiembrie sau mai devreme – a unei bacterii – numite Burkholderia pseudomallei – care se gaseste in principal in Asia de Sud-Est si nordul Australiei si care este transmisa oamenilor sau animalelor prin contact direct cu solul sau apa contaminate, in care traieste.
Cercetarile de la Tulane, oprite de catre oficiali federali, faceau parte dintr-un efort de dezvoltare a unui vaccin impotriva bacteriei. Acestea erau efectuate pe rozatoare, intr-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate, implicand masuri multiple de securitate care se presupune ca ar fi trebuit sa impiedice iesirea agentului patogen. In pofida acestor masuri, cel putin patru macaci – care nu au fost folositi niciodata in exprimente si care erau tinuti intr-o cusca exterioara, in alta parte a instalatiei de peste 200 de hectare – au fost expusi bacteriei, potrivit testelor initiale. Doua dintre maimute s-au imbolnavit in noiembrie si pana la urma au fost eutanasiate.
Intre timp, o anchetatoare federala s-a imbolnavit la 24 de ore dupa ce a vizitat instalatia, in ianuarie, in cadrul investigatiei in curs. Ea a fost testata pozitiv, in urma unei expuneri la bacterie, dar nu este clar daca expunerea a avut loc in timpul unei calatorii in strainatate sau la laborator.
„Luam acest lucru extraordinar de in serios. Este foarte ingrijorator, pentru noi”, a declarat Andrew Lackner, directorul centrului pentru primate de la Tulane. „Inca de la inceput am alocat enorm de mult timp incercand sa ne dam seama cum s-a intamplat acest lucru”, a adaugat el. Potrivit lui Lackner, ancheta arata ca cei patru macaci au fost expusi bacteriei in timp ce primeau ingrijiri in spitalul veterinar al complexului. El a subliniat ca testele efectuate asupra a 39 de probe de sol si 13 de apa din incinta centrului nu au detectat prezenta bacteriei.
„Nu a fost niciodata o amenintare la adresa sanattii publice”, a insistat Lackner.
In pofida acestor asigurari, studii – la care USA Today scrie ca a avut acces – arata ca au fost prelevate prea putine probe pentru a detecta o bacterie extrem de greu de sesizat.
Biroul guvernatorului Louisianei pentru Securitate Interna si Pregatire in caz de urgenta, care conduce eforturile comune federale si de la nivelul statului, si-a exprimat ingrijorarea „in cazul in care organismul a iesit din complex si in cazul in care animalele din ferme si cele domestice sunt in pericol”, intr-o scrisoare adresata pe 20 februarie Agentiei federale pentru Protectia Mediului (EPA). Statul a eliberat o copie a documentului pentru USA Today vineri, precizeaza ziarul.
In aceasta scrisoare, autoritatile au solicitat in mod oficial ajutorul EPA cu privire la o potentiala contaminare a solului pe care se aflau macacii, inclusiv in privinta testarii si acordarii unei asistente „in vederea asanarii solului in zona(ele) identificate ca reprezentand risc ridicat, cat mai rapid posibil, pentru prevenirea extinderii transmisei/transferului”. Centrul pentru primate se afla la Covington, in apropierea unor zone mlastinoase si unui rau, peste drum de o scoala si nu departe de un cartier locuit.
USA Today scrie ca oficiali atat de la nivelul statului cat si federali au raspuns unor intrebari pe care li le-a adresat pe e-mail, dar nu au oferit interviuri. Centrele pentru Preventia si Controlul Bolilor (CDC), care conduc investigatia asupra bresei de la laborator – deoarece bacteria este clasificata drept potential agent bioterorist – a declarat ca ancheta pe care o efectueaza este in curs si ca in prezent „nu exista o amenintare cunoscuta la adresa sanatatii publice”.
Departamentul american al Agriculturii, care participa la anchetarea bresei alaturi de CDC, a afirmat intr-un e-mail ca „USDA inca evalueaza daca exista un risc pentru agricultura (statului) Louisiana”.
Sursa: Mediafax