Pe fondul incidentelor recente de natură teroristă, la propunerea președintelui Fatah Al Sisi, Parlamentul egiptean a decretat prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Arabe Egipt, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu data de 14 iulie 2018.
În acest context, de aplicare a măsurilor de securitate și control ale autorităților egiptene, MAE recomandă cetățenilor români să manifeste o atitudine cooperantă cu acestea, dacă este cazul, precum și atenție sporită și evitarea zonelor / obiectivelor publice aglomerate sau unde se pot forma aglomerări spontane.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone și orașe din țară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish şi Rafah şi să se informeze, în prealabil, asupra situației de securitate din zonele în care urmează să călătorească!
De asemenea, ca urmare a evenimentelor de natură teroristă care au avut loc în ultima perioadă în Egipt, cetățenii români trebuie să manifeste o atenție deosebită la efectuarea călătoriilor către Sharm el Sheikh și alte obiective turistice din Sinaiul de Sud, fapt pentru care se recomandă cu fermitate evitarea călătoriilor (pe cont propriu) în Republica Arabă Egipt, la Taba, Muntele Sinai sau Mănăstirea Sfânta Ecaterina, precum şi evitarea deplasărilor neesențiale în oricare alte localități din Sinaiul de Nord.
Din cauza stării precare de securitate și a pericolelor permanente – constând în acțiuni de răpire și atacuri armate – autoritățile egiptene au interzis cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Republica Sudan, Libia și Israel.
În cazul călătoriilor în stațiunile turistice, care includ vizitarea siturilor arheologice de la Siwa, Faiyum, Luxor și Aswan și/sau a localităților Cairo și Alexandria, este recomandată deplasarea în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenția de turism din România, precum și evitarea efectuării de deplasări neorganizate în alte zone decât cele înscrise în circuitul turistic stabilit inițial.
Totodată, folosirea aparatelor de zbor fără pilot uman la bord, ghidate de la distanță sau cu pilot automat, (drone, UAV), pe teritoriul egiptean, este interzisă prin lege, începând cu luna decembrie 2017 mai ales că, în ultima perioadă de timp, au fost înregistrate rețineri ale unor turiști europeni care au folosit astfel de echipamente pe litoralul din Egipt.
Cetățenii români sunt obligați să se informeze, în prealabil, la operatorii de turism, ghizi autorizați sau poliția turistică locală asupra posibilităților de înregistrare foto și video a zonelor istorice și siturilor arheologice. Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităților, poate duce la reținerea persoanei și confiscarea aparaturii.
Cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste prudență în locurile publice, mai ales în zonele de amplasare a caselor de schimb valutar, băncilor comerciale și în proximitatea localurilor/restaurantelor, precum și în apropierea sediilor unor instituții publice.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spațiul public, să manifeste atenție privind vestimentația și să respecte tradițiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.
În capitala Cairo, pot avea loc demonstrații ad-hoc în proximitatea sediilor unor misiuni diplomatice, cum ar fi cea a Libiei (vecină cu Ambasada României), a Republicii Arabe Siria, Republicii Sudan și a Ligii Arabe, în Piața Tahrir (zona Down Town).
În orașul Alexandria (în imediata apropiere a Bibliotecii – obiectiv turistic) sau în alte orașe importante din această țară, se recomandă deplasarea cu precauție în spațiile deschise, unde se pot organiza proteste spontane, sau în vecinătatea unor sedii de instituții guvernamentale (poliție, armată, judecătorii etc.).
FOARTE IMPORTANT!
MAE RECOMANDĂ CETĂŢENILOR ROMÂNI SĂ NU UTILIZEZE TUNELURILE SUBTERANE CLANDESTINE PENTRU TRANZITAREA CĂTRE ŞI DINSPRE FÂŞIA GAZA SAU CĂTRE ALTE REGIUNI DIN ZONA DE FRONTIERĂ A REPUBLICII ARABE EGIPT ŞI SĂ RESPECTE RESTRICŢIILE DE CIRCULAŢIE IMPUSE ÎN ZONELE ÎN CARE ESTE DECRETATĂ STAREA DE URGENŢĂ.
- În cea mai mare parte din guvernoratul Sinaiul de Nord, restricția de circulație este impusă în intervalul orar 23:00 – 6:00, cu excepția orașelor Al-Arish și Sheikh Zuweid și a zonelor limitrofe, unde restricțiile de circulație sunt impuse în intervalul orar 19:00 – 6:00.
Notă: În ultima perioadă de timp, în zona localității Al-Arish, au fost intensificate activitățile derulate de grupările extremiste, context în care au fost înregistrate o serie de atentate teroriste soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești.
- Începând cu luna aprilie 2015, autoritățile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede PEDEAPSA DE CONDAMNARE PE VIAŢĂ, pentru persoanele care construiesc sau tranzitează tunelurile din zonele de frontieră ale Egiptului.
- Punctul de trecere al frontierei cu Fâșia Gaza, de la Rafah, este închis pentru o perioadă nedeterminată.
Notă: MAE recomandă cetățenilor români să NU tranziteze teritoriului egiptean în/spre și dinspre Fâșia Gaza și, pentru cei cu dublă cetățenie, să efectueze deplasarea pe baza documentelor de călătorie eliberate de autoritățile palestiniene, situație în care nu pot beneficia de asistență și protecție consulară din partea autorităților române.
2. Contactarea autorităților române
Cetățenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Cairo și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairo.consul@mae.ro și cairo@mae.ro, pentru a putea fi contactați în situații de urgență.
Cetățenii români afectați de o situație de urgență pot solicita și asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107 și +20227359546, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Arabă Egipt: +20227359546.
Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.
3. Alte recomandări
Pentru situații de urgență, MAE vă recomandă să contactați poliția turistică egipteană, la numerele locale de telefon 27409017 sau 126, apelabile de la orice telefon din Egipt.
Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață!
MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în Egipt:
- Să respecte anunțurile și recomandările autorităților locale;
- Să evite demonstrațiile, locurile aglomerate, precum și arenele de desfășurare a unor competiții sportive;
- Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita;
- Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
- Să respecte tradițiile și obiceiurile locale;
- Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc, de regulă, anual în intervalul februarie – aprilie;
- Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităților de deplasare spre Cairo, în caz de urgență;
- Să acceseze link-ul http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori către Secțiunea ,,Sfaturi pentru călători”, aflată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, pentru a obține informații cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie și boli infecțioase, înainte de plecarea spre astfel de destinații, pentru a primi recomandări cu privire la măsurile preventive și profilactice;
- Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://cairo.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.