• Cele peste 90 de explozii, incendii si intoxicatii cu monoxid de carbon inregistrate in zona de activitate a E.ON s-au soldat cu 28 de morti si 90 de raniti;
• Racordarea aparatelor alimentate cu gaz la cosurile de fum, curatarea acestora, utilizarea centralelor cu tubulatura etansa sunt cateva reguli ce trebuie respectate pentru a se evita incidente nefericite.
Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.), peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuinte inregistrate in ultimii doi ani ar fi putut fi evitate daca cei in cauza ar fi curatat si reparat cosurile de fum. Odata cu venirea sezonului rece, riscul de producere a unor astfel de evenimente creste semnificativ. Din pacate, exploziile, incendiile sau intoxicatiile cu monoxid carbon fac in fiecare an zeci de victime in randul consumatorilor care nu tin cont de regulile de siguranta.
Numai in aria de acoperire a E.ON, in perioada septembrie 2012- august 2014, un numar de 22 persoane au decedat asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 57 de persoane s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicarii cu monoxid de carbon. Cea mai des intalnita cauza a fost tot necuratarea cosurilor de fum.
Totodata, 6 persoane si-au pierdut viata, iar alte 30 de persoane au avut de suferit in urma unor explozii sau incendii cauzate, in cea mai mare parte, de manevrarea gresita a aparatelor alimentate cu gaze naturale sau a utilizarii unor aparate defecte.
De aceea, compania noastra reaminteste consumatorilor cele mai importante reguli care trebuie respectate pentru eliminarea pericolelor de producere a unor evenimente cauzate de instalatii si aparate de gaz defecte sau exploatate necorespunzator.
“Respectand regulile de baza privind utilizarea gazelor naturale, fara nici o abatere, ne putem proteja bunurile materiale si mai ales viata. De aceea, prin campaniile noastre de informare ne dorim sa atragem atentia asupra acestor pericole, iar astfel de evenimente nefericite sa nu se mai intample”, declara Teona Oltean, Director General Adjunct al E.ON Gaz Distributie.
Operatiunile de verificari si revizii periodice ale instalatiilor interioare facute cu firme autorizate revin in sarcina proprietarilor si sunt obligatorii. Nu apelati la mesteri de ocazie in speranta ca astfel veti scoate mai putini bani din buzunar, pentru ca riscurile pe care vi le asumati v-ar putea costa nu numai bunurile materiale, locuinta, ci chiar si viata dvs. si a celor dragi.
Recomandam evitarea urmatoarelor situatii:
• dormitul in incaperi cu aparate alimentate cu gaz neracordate la cosul de fum (resou, aragaz etc.);
• lasarea focului nesupravegheat la arzatoarele neautomatizate;
• folosirea centralelor cu tubulatura neetansa sau fara tiraj;
• recurgerea la improvizatii.
De asemenea, consumatorii trebuie sa asigure o ventilare permanenta in incaperile in care functioneaza centralele termice sau aparatele de consum cu flacara libera si sa verifice si sa curete cosurile de fum cel putin de doua ori pe an.
Intotdeauna cand simt miros de gaz consumatorii trebuie:
• sa stinga toate focurile si sa deschida imediat usile si ferestrele;
• sa nu manevreze aparate electronice;
• sa nu aprinda lumina;
• sa nu verifice cu flacara instalatiile de gaze naturale;
• sa sune imediat la dispeceratul de urgenta al E.ON Gaz Distributie la:
0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila) sau 0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Ex-Romtelecom si cu tariful operatorului din toate celelalte retele de telefonie).
Sursa: Departament Comunicare Corporatista E.ON Romania