O tanara din Baia Mare, in varsta de 25 ani, a fost la un pas de a-si pierde viata in urma unei drumetii cu prietenii in zona muntoasa a Tarii Lapusului, mai exact in muntii Tiblesului, zona localitatii Grosii Tiblesului. Baimareanca a fost muscata de o vipera si doar prezenta de spirit a prietenilor cu care era a facut sa ajunga in timp util la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare unde i s-a administrat ser antiviperin.
Iata ce ne-a scris Alexandru Gaidacs, tatal fetei, despre cele intamplate: „Fiica mea a fost muscata sambata seara de o vipera in zona muntoasa a Tarii Lapusului. Era cu colegii si prietenii intr-o drumetie. Acestia au facut tot posibilul sa o salveze. In acest moment se afla la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, iar perioada critica cred ca a trecut. Trebuie sa spun ca echipajele SMURD care au fost trimise la caz nu au avut ser antiviperin”.
Conform procedurilor serul antiviperin se administrateaza doar in Unitatile Primire Urgente a spitalelor sub atenta supraveghere a unui medic. „Pacienta care a ajuns la spitalul nostru este in acest moment in afara oricarui pericol. I s-a administrat tratamentul corespunzator in secunda in care a intrat in UPU„, a declarat conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.
Masuri de prim-ajutor
Ideal ar fi ca victima sa ajunga la un medic cat mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doza de antivenin. Dupa ce ati sunat la 112, intrebati daca unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.
Nu faceti miscari si nu va agitati. In caz contrar ritmul batailor inimii creste, circulatiei sangelui e accelerata si veninul patrunde mai repede in torentul circulator; mai bine stati linistit intr-un loc umbrit.
Luati o aspirina (fara alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul si veninul ajunge mai repede la organe).
In caz de hipotermie, acoperiti-va cu o patura.
Mentineti zona muscaturii sub nivelul inimii.
Inlaturati veninul din jurul muscaturii si dezinfectati rana cu apa oxigenata.
Puneti o legatura elastica tip garou intre rana si inima (incetiniti raspandirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie sa blocheze circulatia sangvina, ci sa realizeze o compresiune limfatica. Se foloseste o banda elastica lata sau o fasie de material (dintr-o camasa, bluza) care se infasoara nu foarte strans pe tot membrul muscat.
Hidratati-va cu apa.
Ce sa nu faceti
Daca aveti leziuni, nu folositi cavitatea orala pentru a suge veninul, puteti ajunge sa va otraviti voi insiva.
Nu se arde zona muscata.
Nu se pune gheata pe muscatura.
Nu mancati.
Nu consumati alcool.
Sursa: Vasile Dale