Piata mondiala de banane, in valoare de 8,9 miliarde de dolari, este pusa in pericol de o boala care distruge culturile in Asia de Sud-Est si care s-a extins in Orientul Mijlociu si Africa, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite, relateaza Bloomberg.
O ciuperca care ataca radacinile plantelor, tulpina TR4 a bolii Panama, distruge soiul de banane Cavendish, care asigura 95% din livrarile catre importatori, inclusiv din America de Nord si Europa, a aratat Fazil Dusunceli, director la FAO. Culturile marilor exportatori din America Latina, cum sunt Ecuador, Costa Rica si Colombia, nu au fost inca afectate, dar TR4 a fost descoperita in Iordania si Mozambic, indicand faptul ca ciuperca s-a extins dincolo de Asia. „Piata de export este dominata de soiul Cavendish, vulnerabil la aceasta boala. Este o problema serioasa pe termen mediu, dar nu trebuie sa se produca panica”, a spus Dusunceli.
Exporturile totale au atins in 2011 un nivel record de 18,7 milioane de tone, bananele fiind astfel cel mai comercializat fruct, potrivit celor mai recente date ale FAO. Cel mai mare importator este SUA, urmat de Belgia. Portul belgian Antwerp este cel mai mare port pentru banane din lume, potrivit FAO. Pretul bananelor din Ecuador, cel mai mare furnizor din lume, a fost in martie de 966,85 dolari tona, cel mai ridicat din ultimele 18 luni, arata datele FMI.
Zeci de mii de hectare de culturi de banane din Indonezia, China, Malaysia, Filipine si Australia au fost distruse, de la aparitia ciupercii TR4 in Asia, in anii „90, conform datelor Wageningen University din Olanda. O tulpina diferita a bolii Panama a decimat un alt soi de banane, cunoscut sub numele de Gros Michel, in anii „50, fapt cea a determinat producatorii sa treaca la soiul Cavendish, rezistent in acea perioada la ciuperca respectiva.
„Soiul Cavendish a fost util in combaterea acestei boli, trebuie sa recunoastem, dar este un ciclu biologic. Pentru orice cultura, odata ce o producem, boala dezvolta in timp o tulpina mai agresiva. Uneori dureaza cativa ani, alteori decenii”, a spus oficialul FAO. Specialistii lucreaza la crearea unor noi varietati de banane care sa fie rezistenta la tulpina TR4, dar pana atunci FAO recomanda masuri fitosanitare pentru a tine sub control raspandirea bolii, a adaugat el.
Sursa: Mediafax