Vezi VIDEO
Impatimitii drumetiilor, dar si turistii de weekend, sunt sfatuiti sa fie foarte atenti in aceasta perioada atunci cand pornesc in excursii, deoarece acum viperele sunt in plin sezon de reproducere. Turistii ar trebui sa se echipeze corespunzator si sa evite zonele cu iarba inalta, unde vizibilitatea este redusa, deoarece in Maramures sunt numeroase zone in care pot fi intalnite viperele. In plus, serul antiviperin se gaseste doar intr-o unitate spitaliceasca din judet.
Prezenta viperelor a fost semnalata de-a lungul anilor atat in zona partiei de la Mogosa, pe platoul vulcanic de la Izvoare, dar si pe potecile ce duc catre Creasta Cocosului sau in pepiniera de brazi de deasupra Taurilor Chendroaiei.
„Zonele din judetul Maramures in care intalnim populatii de vipere sunt Ignisul, zona Vaserului si Borsa – masivul Rodnei si Toroioaga. Daca apare o muscatura este imperios necesar sa fie anuntat serviciul 112, prezentarea la un spital si administrarea serului antiviperin, care trebuie facuta cat mai rapid cu putinta”, a declarat Rares Pop, director al Directiei de Sanatate Publica Maramures.
Jandarmii montani trag un semnal de alarma si ii avertizeaza pe turisti sa plece pe munte doar cu echipament adecvat.
„In primul rand trebuie sa poarte un echipament adecvat muntelui, cum ar fi bocancii. Stim ca sunt zile calduroase, dar pentru a evita orice pericol si pentru a ne proteja este nevoie de astfel de echipament”, a declarat plutonierul major Ioan Verdes, seful Postului Montan de Jandarmi Suior.
Contrar asteptarilor ca serpii veninosi traiesc in zone izolate, unul dintre locurile in care au fost semnalate vipere in ultimii ani este Mogosa, chiar si la baza partiei, in apropiere de lac.
„In zona noastra, atat la baza partiei, cat si la altitudini mai mari, la 1.000 de metri, viperele au fost intalnite atat pe potecile montane, cat si la liziera padurilor”, a adaugat Ioan Verdes.
Reprezentantii DSP Maramures au dat asigurari ca Unitatea de Primiri Urgenta din cadrul Spitalului Judetean dispune in acest moment de suficient ser antiviperin, incat sa acopere eventualele necesitati din sezonul cald. Aceasta este insa singura unitate spitaliceasca din Maramures in care se gaseste antidotul pentru veninul viperei.
Vipera Berus este un animal foarte activ ziua, in zilele de canicula, iar dimineata si seara cauta locurile insorite pentru a se incalzi la soare.
Sursa: Tania Purcaru