In dimineata zilei de azi, 22 februarie, prefectul orasului Baia Mare, Sandu Pocol, s-a deplasat in comuna Grosi pentru a evalua situatia alunecarilor de teren semnalate in zona de conducerea primariei. Prefectul a fost insotit de catre viceprimarul comunei Grosi, maiorul Ioan Muresan, seful Centrului Operational al ISU si inginerul Cristian Chendea, din cadrul Directiei Generale Tehnice a Consiliului Judetean.
Prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, insotit de viceprimarul comunei Grosi, seful Centrului Operational al ISU, Ioan Muresan, si inginerul Cristian Chendea au facut primul popas pe DJ 49, spre Manastirea Habra, unde s-a reactivat o mai veche surpare de teren.
Prefectul Sandu Pocol a precizat ca situatia de la drumul judetean care face legatura cu Manastirea Habra necesita efectuarea unui studiu geotehnic al terenului, in vederea construirii unui zid de sprijin.
In acea zona au mai fost inregistrate in trecut si alte alunecari de teren, in acest moment, insa, nu se pune problema blocarii accesului celor care doresc sa se deplaseze la mamastire.
In comunicatul remis redactiei eMaramures.ro se specifica faptul ca specialistii au propus, ca o solutie tehnica provizorie, consolidarea (umplerea) cu piatra sparta a terenului pentru a-l stabiliza, iar ca solutie finala, construirea unui zid de sprijin pentru a stopa fenomenul de surpare a pamantului.
Si in localitatea Ocolis, s-au inregistrat probleme. Un torent de pe versant a spalat o portiune de teren situata pe o ulita din localitate. In zona au fost efectuate, mai demult, lucrari pentru aductiunea de gaz si de canalizare. Zona afectata nu pune, insa, in pericol gospodaria situata de cealalta parte a vaii.
Si aici este nevoie de umplerea portiunii cu piatra si de realizare, in timp, a doua ziduri de
sprijin pe ambele maluri ale vaii. O alta alunecare de teren s-a produs pe o ulita din comuna Grosi, care face legatura cu DN 18B, Baia Mare-Targu Lapus.
Ulita respectiva asigura accesul cetatenilor la terenurile aflate in proprietate, din zona. Alunecarea de teren a afectat deocamdata terenul agricol, insa poate pune in pericol si drumul de acces.
Specialistii afirma ca surparea terenului e posibil sa se fi stabilizat in acest moment, insa pentru a avea o certitudine in acest sens este nevoie de plantarea in pamant a „unor martori” in scopul monitorizarii fenomenului de alunecare a terenului.
„Precipitatiile din ultima perioada, dar si infiltratiile de apa in terenul imbibat deja au contribuit la aceste alunecari de teren. In mod cert, prin realizarea de studii geotehnice se va identifica planul de alunecare a terenurilor si stratificarea geologica a acestora. Studiile vor oferi cele mai bune solutii tehnice de consolidare. Si aici ma refer la constructia unor ziduri de sprijin, a unor drenaje si sisteme de colectare a scurgerilor apelor pluviale si a celor de infiltratie. De asemenea, Primaria si Consiliul local vor trebui sa monteze indicatoare rutiere de avertizare a conducatorilor auto pe cele trei drumuri publice si sa umple portiunile de teren afectate din zona acestora cu piatra sparta”, a spus prefectul Sandu Pocol
Institutia Prefectului a informat Ministerul Administratiei si Internelor despre alunecarile de teren din comuna Grosi si masurile propuse pentru reabiltarea drumurilor publice si stoparea efectelor cauzate de fenomenele meteorologice.
Sursa: eMM.ro