Vezi VIDEO
Tot mai multi maramureseni au probleme grave cu auzul, cauzate de bolile care afecteaza urechea, dar si de traume sonore. Tinerii care asculta muzica la volum maxim in casti sunt predispusi la acest tip de boli si multi dintre ei par sa ignore pericolul la care se expun singuri.
In judetul Maramures, in primul semestru al anului 2009, numarul cazurilor de boli profesionale care afecteaza auzul este intr-o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului 2008. Numarul nu este mare, din fericire, dar situatia s-ar putea agrava in cativa ani, din cauza volumului la care adolescentii asculta muzica in casti.
In acest sens, Comisia Europeana a adoptat o decizie in data de 28 septembrie 2009 potrivit careia, consumatorii vor beneficia de noi setari din fabrica ale player-elor portabile. Acestea vor respecta nivelurile sigure de expunere, adica vor avea un volum maxim mai mic decat pana acum, dar vor avea si mesaje clare de avertizare in legatura cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate.
Standardele UE actuale nu prevad nicio limita maxima pentru sunete si nu impun nicio etichetare specifica referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei mentiuni in manualul de instructiuni pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.
Tinerii baimareni sunt informati in legatura cu pericolul pe care il pot reprezenta aceste playere, dar multi dintre ei par sa nu constientizeze acest lucru. „Eu ascult multe ore pe zi muzica in casti la volum maxim, dar nu imi afecteaza auzul pentru ca eu am Ipod si se aude mai incet. Nu afecteaza deloc”, a declarat Alexandru Costin, elev in clasa a IX – a.
In ceea ce priveste decizia Comisiei Europene, acestia nu sunt foarte de acord, sustinand ca sunt suficient de bine informati si de responsabili pentru a putea sa hotarasca singuri la ce volum asculta muzica. „Nu cred ca ar trebui sa se reduca volumul din fabrica, pentru ca fiecare stie ca un volum ridicat iti poate afecta auzul”, a declarat acelasi elev.
Comisia Europeana sustine ca utilizarea in conditii de siguranta a unui player depinde de timpul de expunere si de nivelul volumului. Pentru 80 de decibeli (dB), expunerea ar trebui sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana, iar pentru 89 de dB, expunerea ar trebui sa nu depaseasca 5 ore pe saptamana.
Decizia poate fi adoptata in cadrul unui proces care poate dura pana la 24 de luni, la care participa oameni de stiinta, organizatii ale industriei de profil si organizatii de consumatori. Daca noul standard este, insa, aprobat de Comisia Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, el devine automat, noua norma care trebuie aplicata de catre industria de profil.
Sursa: Andrei Gherghel