Poluarea aerului este resimtita de persoanele cu insuficienta cardiaca si poate chiar sa duca la deces, releva un amplu studiu international citat de BBC. In cadrul studiului realizat de The Lancet au fost analizate datele din 35 de alte studii efectuate pe mii de pacienti din 12 tari, intre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si China.
Pana acum, poluarea atmosferica, in mare parte provenita de la noxele degajate din trafic, a fost asociata cu atacurile de cord, nu si cu insuficienta cardiaca, caracterizata printr-o slabire a muschiului inimii, care nu mai poate pompa in mod corespunzator sangele in organism.
Noua analiza a stabilit ca impactul cel mai puternic il au gazele cum sunt monoxidul de carbon si dioxidul de azot, dar si particulele fine, prezente in fumul evacuat de autobuze, taxiuri sau camioane si care pot patrunde adanc in plamani, de unde ajung in sange.
Cele mai afectate sunt persoanele cu inimile deja slabite expuse la niveluri ridicate de astfel de substante, prin faptul ca locuiesc in apropierea unor drumuri aglomerate sau calatoresc frecvent pe astfel de drumuri. In acelasi timp, potrivit studiului, cel mai mare risc survine chiar in ziua expunerii.
Potrivit dr. Anoop Shah si colegilor sai, care au realizat analiza, reduceri moderate ale poluarii aerului pot duce la evitarea a 8.000 de spitalizari pe an din cauza insuficientei cardiace.
Alan Andrews, de la grupul de lobby Client Earth, a mentionat ca Marea Britanie ‘are o mare problema cu poluarea atmosferica, indeosebi din cauza traficului rutier, iar raspunsul guvernului a fost complet inutil’. El a recomandat ca locuitorii sa fie alertati atunci cand nivelurile de poluare sunt ridicate, astfel incat sa poata lua masuri pentru a se proteja, ramanand in interior daca este posibil si evitand drumurile aglomerate.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, poluarea atmosferica din zonele urbane ucide anual 1,3 milioane de oameni pe intregul glob. Expertii britanici estimeaza ca in Regatul unit mor prematur aproape 30.000 de oameni pe an ca rezultat direct al expunerii la poluarea aerului, legata direct de astm si alte afectiuni pulmonare, inclusiv cancer, si probleme cardiace, aminteste BBC.
Sursa: Agerpres