Un milion de oameni ar urma sa se transforme din pensionari în asistaţi social. Este vorba despre cei care nu au un stagiu minim de cotizare de zece ani şi care încasează în prezent pensia minimă. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că nu este corect ca aceştia să beneficieze de creşterea pensiei la fel ca toţi ceilalţi pensionari care au cotizat zeci de ani.
În prezent, puţin peste un milion de români primesc lunar o pensie minimă de 520 de lei pentru că au mai puţin de zece ani vechime în muncă, potrivit ministrului Muncii. O situație care s-ar putea schimba prin noua lege a pensiilor, prin trecerea lor în rândul asistaților social.
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: „Vor trebui să beneficieze de o legislaţie proprie pentru că nu pot creşte pe punctul de pensie la fel ca toţi ceilalţi pensionari care sigur vor trebui să aibă pensii mai mari pentru că au cotizat mai mult. Nici ei nu vor fi abandonaţi, ca dovadă că au avut creşteri şi anul trecut şi vor avea şi anul acesta, dar legal nu putem să mergem pe aceeaşi logică dat fiind faptul că nu au stadiul de cotizare.”
Cei care au gândit proiectul invocă faptul că s-a ajuns în situaţia în care cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe cei care au cotizat 15-20 ani şi care încasează tot în jur de 500-600 de lei pensie. Dacă separarea categoriilor se va produce, pensionarii cu vechime în muncă vor beneficia de viitoarele creşteri ale punctului de pensie, în timp ce restul doar atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizaţii minime.
Radu Mușetescu, profesor de economie: „Logica legii iniţiale, care într-o formă sau alta a continuat până în prezent, este profund incorectă, fiindcă, în primul, rând face o diferenţiere între sectorul public şi sectorul privat. De această legislaţie beneficiază doar pensionarii din sectorul public şi doi – într-adevăr, această dublă calitate ba de pensionar, ba de asistat social mie mi se pare într-un anume sens profund incorectă. Eu nu i-as vedea drept asistaţi social fiindcă ei au desfăşurat activităţi şi merită, dacă tot s-a luat decizia să existe un nivel minim garantat de pensie să aibă această calitate şi să se bucure de ceea ce se va întâmpla în continuare cu aceste beneficii din pensii.”
Din cei un milion de români cu pensie minimă, aproape două treimi sunt oameni care au lucrat în trecut în agricultură. De la 1 iulie 2018, pensia minimă va ajunge la 640 de lei.
Am 12 ani vechime pot beneficia de pensie, sau asistanti social