Primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming” („Vin romanii”), difuzat marti seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezinta povestile a trei romani ajunsi in Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele aparute in presa in legatura cu imigratia.
Personajul narator al primului episod al documentarului „The Romanians Are Coming” („Vin romanii”), difuzat marti seara de postul de televiziune britanic Channel 4, este un rom roman, Alex Fechete Petru, care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relateaza The Independent, in editia electronica.
„Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de romi va sperie pe voi”, afirma el. Documentarul prezinta tocmai povestile a trei astfel de persoane. Alex (o persoana diferita fata narator) este un roman care s-a mutat in Marea Britanie din Canada, unde a petrecut cativa ani. El vorbeste perfect engleza cu accent canadian si in prezent lucreaza ca agent de salubritate, in timp ce doarme intr-o parcare din apropiere de statia Victoria.
Lucrurile stau si mai rau pentru Sandu, tatal a noua copii care a venit dintr-una dintre cele mai sarace zone ale Romaniei in cautarea unui loc de munca, insotit de fiul sau cel mare. „Ei vorbesc atat de prost engleza incat nu inteleg nici daca li se ofera de munca”, remarca naratorul.
Stefan pare sa semene cel mai mult cu sperietoarea din cosmarurile UKIP. Imediat ce ii intra banii din beneficiile sociale, el ii trimite acasa la familia lui. Cand Alex il intreaba pe Stefan de unde presupune el ca ii vin banii, acesta raspunde la intamplare: „UE?”.
Cu cat sunt insa dezvaluite mai multe detalii despre situatia lui de acasa, operatia esuata care i-a lasat fiica invalida, cu atat acesta pare un tata care face exact ce ar face orice alt tata in astfel de circumstante disperate.
In orice caz, asa cum subliniaza si naratorul, Stefan este in minoritate. Mai putin de 2.500 de romani primesc beneficii in Marea Britanie, iar documentarul promite si alte povesti reprezentative.
Sursa: Mediafax