Justitia peruana a anuntat vineri deschiderea unei anchete pentru spalare de bani impotriva Primei Doamne, Nadine Heredia, sefa a partidului aflat la putere, scrie AFP.
Procedura se inscrie in cadrul unei anchete mai vaste cu privire la originea fondurilor care au finantat campania sotului sau, presedintele Ollanta Humala.
Decizia de a deschide o ancheta impotriva Primei Doamne a fost luata de procurorul German Juarez, care a ordonat o expertiza grafologica pe numele acesteia, cu scopul de a stabili daca ea a aprobat plati frauduloase intre 2006 si 2011.
Saptamana trecuta, parlamentul peruan, controlat de opozitie, a recomandat deschiderea acestei anchete, bazandu-se pe raportul unei comisii parlamentare.
Comisia a cercetat presupuse fapte de coruptie implicandu-l pe omul de afaceri Martin Belaunde Lossio, colaborator apropiat al presedintelui Ollanta Humala intre 2006 si 2011, inainte de alegerea acestuia.
Raportul a pus sub semnul intrebarii rolul jucat de Nadine Heredia, din cauza banuielilor legate de originea fondurilor pe care le-a primit cand omul de afaceri a angajat-o in postul de consiliera, inainte ca Ollanta Humala sa ajunga la putere in 2011.
Comisia care l-a anchetat pe Belaunde o suspecteaza pe Prima Doamna ca a beneficiat la acea data de o angajare fictiva si ca, in realitate, a disimulat fonduri provenind din Venezuela pentru a finanta partidul lui Ollanta Humala, aliat la vremea respectiva al presedintelui venezuelean Hugo Chavez.
Martin Belaunde Lossio se afla in arest la Lima, de la 29 mai si dupa ce a fost extradat din Bolivia.
In urma cu cateva saptamani, un tribunal a ordonat, totusi, clasarea dosarului contra Nadinei Heredia, pe motiv ca faptele „au fost examinate” deja de justitie.
In 2009, procuratura i-a reprosat Nadinei Heredia ca nu poate justifica provenienta a 215.000 dolari intre 2005 si 2009, perioada in care sotul sau a beneficiat de finantare din partea unor firme venezuelene pe care el le-a prezentat intotdeauna ca legale.
Nadine Heredia a scapat atunci fara nicio sanctiune, din lipsa de probe suficiente.
In aprilie 2016, in Peru vor avea loc alegeri prezidentiale, dar popularitatea presedintelui Ollanta Humala, un fost militar nationalist de stanga, s-a prabusit in septembrie la 13% opinii favorabile.
Sursa: Agerpres