Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la mistreți, în județul Bistrița-Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Agrieș, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj.
Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care a confirmat suspiciunea.
Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse.
A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care va fi completat în ședința CLCB.
Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
„Am fost notificați în cursul zilei de astăzi (n.r. vineri, 18 ianuarie) de către colegii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud de faptul că s-a confirmat un focar în mediul silvatic în județul Cluj pe o porțiune foarte mică, undeva la 900 de metri în comuna Chiuiești, care intră în zona de tampon, respectiv zona de protecție. Am instituit primele măsuri în zonă. Județul Cluj nu este afectat de restricții de ordin sanitar veterinar în momentul de față. Luni va fi o ședință de centru de local a bolilor la Prefectură pentru a pune în aplicare măsurile care se impun în astfel de cazuri”, a transmis Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj, potrivit monitorulcj.ro.
Vineri, 18 ianuarie, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 297 localități din 16 județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.539 de porci afectați de boală și există 743 de cazuri la mistreți.
Până vineri, 18 ianuarie, au fost despăgubiți 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.120.910 de lei.