Potrivit poliţiei, peste 1.000 tone de minereu au dispărut din locul în care erau depozitate, iar potrivit informaţiilor furnizate de liderul sindicatului ”Cristal” din Borşa, cantitatea ar fi de 1.500 de tone. Furtul a fost observat în cursul zilei de joi, 21 septembrie, când mai mulţi salariaţi ai Minei Borşa s-au deplasat în locul unde se afla minereul.
Liderul sindicatului ”Cristal”, Tiberiu Mihali, a declarat că minereul era în conservare şi se afla la punctul de transport numarul 29 al minei Burloaia, care aparţine de Compania Remin Baia Mare. El a precizat că stocul a fost constituit la scurtă vreme după accidentul ecologic de la iazul Novăţ, din primăvara lui 2001, şi era bogat în conţinut de aur, argint, cupru şi alte metale neferoase. Peste el se afla sterilul.
Imediat după reclamarea furtului de către directorul Minei Borşa, la faţa locului s-au făcut cercetări, poliţiştii încercând să afle cum a fost posibil ca o cantitate atât de mare de minereu să fie mutată din loc. Din primele informaţii reiese că acesta a fost ridicat în luna august, însă deocamdată nu s-a stabilit cine este responsabil pentru misterioasa dispariţie.
Ancheta preliminară a relevat că oficialii directorul Minei Borşa au permis Primăriei Borşa să ridice sterilul de la Burloaia, nu şi minereul însă, ca să repare câteva străzi care au fost afectate de inundaţiile din vara acestui an.
Primăria Borşa a angajat firma consilierului local Toader Timiş să se ocupe de transport şi repararea străzilor calamitate. Liderul sindicatului ”Cristal” a declarat că, după câte se pare, o dată cu sterilul, în maşini a fost încărcată şi enorma cantitate de minereu. Acesta a fost pus pe drumurile lovite de calamităţile din vară. ”S-a făcut reabilitarea, nivelându-se străzile cu minereul. Din câte ştiu eu, firma nu avea permisunea primăriei. Nimic nu e cert însă”, a spus Tiberiu Mihali.
Liderul sindical a afirmat că pierderea este mare în primul rând pentru cei 280 de salariaţi care au mai rămas la Mina Borşa. ”Oamenii vor fi afectaţi pentru că vor pierde la salarii. E vorba de un profit care nu se va mai regăsi în buzunarele lor”, a concluzionat acesta.
Sursa: Ioana Oşan