Până acum şi-au anunţat prezenţa la manifestare delegaţi din 20 de ţări. Numărul aplicaţiilor de participare se ridică la 169, o parte dintre ele venind din România. Până acum Norvegia este ţara cu cei mai mulţi reprezentanţi înscrişi (29), urmată de Anglia (20). State din estul Europei precum Rusia sau Ucraina vor avea şi ele delegaţi la şcoala de vară.
Evenimentul este cu atât mai important cu cât are loc o singură dată pe an, iar misiunea de a-l organiza se acordă după o amplă analiză din partea conducerii ARE. ”Este un examen nu numai al Maramureşului, ci şi al României, pentru că fiecare dintre cei prezenţi se va întoarce acasă şi va relata ce a văzut, ce a trăit aici”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Marinel Kovacs.
Acestă instituţie se ocupă de tot ce înseamnă organizare a Şcolii de Vară ARE – de la stabilirea locaţiilor, la simpozioane şi manifestări cultural-artistice. Totul se desfăşoară însă sub atenta monitorizare a membrilor ARE din Bruxelles. Startul se va da pe 27 august urmând ca pe 2 septembrie să fie organizate ultimele workshop-uri, vizite şi mese rotunde.
”Este evenimentul anual cel mai important al ARE. Acum va ajunge la cea de-a XI-a ediţie pentru adulţi şi la a V-a pentru tineri. Marea majoritate a delegaţilor reprezintă instituţii care au legătură cu forurile europene sau departamente de cooperare internaţională. Aproape toţi vin pentru prima oară în România, iar impresia lor va conta foarte mult”, a mai spus preşedintele Kovacs.
Programul invitaţilor va fi unul extrem de încărcat. Ei vor avea de participat la zeci de prezentări pe teme diverse – de la management de proiecte şi activităţi de lobby, la jurnalism, comunicaţie interculturală şi abilităţi de prezentare.
Timp liber nu va prea exista pentru că pauzele dintre seminarii vor fi valorificate pentru vizite de studiu în diverse locaţii din judeţ. Se va merge la firme care au implementat proiecte din fonduri europene nerambursabile, la muzee, la manăstiri, în zonele turistice cele mai cunoscute din Maramureş.
O surpriză pentru delegaţii europeni va fi participarea la o nuntă tradiţională maramureşeană care va fi organizată la Onceşti expre pentru ei. ”Nu va fi o nuntă reală, în sensul că mirii nu vor fi de fapt căsătoriţi atunci. E vorba de un spectacol care va respecta însă 100% tradiţia. Nuntaşi vor fi chiar membrii ARE. Vor sta la masă, vor învăţa să dănţuiască, vor vedea ce se întâmplă la o nuntă tradiţională din Maramureş”, au expliacat reprezentanţii CJ.
La deschiderea şcolii de vară era aşteptat şi permierul Călin Popescu Tăriceanu. Se pare însă că rănile suferite în accidentul de motocicletă nu îi vor permite prim-ministrului să vină în Maramureş. Guvernul României îşi va avea însă reprezentare la eveniment, mai mulţi oficiali anunţându-şi prezenţa.
Chiar şi Comisia Delegaţiei Europene la Bucureşti a anunţat că va avea un delegat prezent la şcoala de vară. Acesta urmează să le prezinte invitaţilor străini şi români câteva puncte de vedere legate de viitorul raport de ţară şi va discuta subiectul României în Uniunea Europeană.
Pentru organizarea reuniunii ARE vor fi cheltuiţi 105.000 euro, din care 12.000 au fost puşi la bătaie din bugetul judeţean, iar restul au fost strânşi de la cele 8 regiuni organizatoare şi de la participanţi. Autorităţile maramureşene vor să transmită live, prin intermediul internetului, imagini din timpul seminariilor care vor fi găzduite de Centrul de Afaceri Millenium din Baia Mare.
Sursa: Larisa Tivadar