La nivelul Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare (SJUBM), în perioada 16 martie – 15 mai 2020 (perioada în care a fost institută starea de urgență) s-au efectuat 1194 intervenții chirurgicale, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din intervențiile realizate în perioada similară a anului trecut. Nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au existat suspiciuni de infecție la 5 pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție.
Potrivit medicului șef Bloc Operator, dr. Leșe Mihaela, „în perioada 16 martie – 15 mai 2020, când Spitalul Judetean Baia Mare a funcționat în stare de urgență cu tratarea pacienților care au reprezentat urgențe chirurgicale, activitatea Blocului Operator a fost mai redusă, deoarece operațiile care au putut fi amânate au fost reprogramate după încetarea stării de urgență.”
S-au efectuat un nr. de 1194 intervenții chirurgicale, comparativ cu 2340, în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce dovedește specificul de Spital de Urgență, dar și întelegerea, de către populație a recomandărilor specifice acestei perioade. Cele mai multe intervenții chirurgicale s-au efectuat în secția Chirurgie Generală (252 operații), cel mai în vârstă pacient a avut 91 de ani, iar cel mai tânăr 1 an.
„Ca și particularitate, au fost operați pacienții cu tumori maligne a căror amânare constituie un real pericol pentru viața lor, dar și pacienții cu tratament oncologic neoadjuvant la care a fost respectată fereastra terapeutică, intervenția chirurgicală fiind recomanadată la un anumit interval de timp după chimioterapie și radioterapie. Astfel, s-a intervenit chirurgical la un număr de 46 pacienți cu tumori maligne, a căror amânare nu este recomandată nici de noile ghiduri internaționale de practică în perioada de pandemie Covid.
Un alt tip de intervenții chirurgicale a fost cel care s-a adresat pacienților cu infecții chirurgicale, care puneau în pericol imediat viata lor. Dintre acestea, menționăm cazul unui pacient cu dublă localizare a infecției: pulmonară și periotneală, care a fost operat atât în compartimentul Chirurgie generală, cât și la Chirurgie toracică și care a avut o evoluție favorabilă”, a precizat dr. Leșe Mihaela.
În Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, în această perioadă nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au fost suspiciuni de infecție la 5 pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție. În aceste cazuri, echipamentul personalului și circuitele pacienților sunt identice cu cele pentru cazurile confirmate. Blocul operator, ca și restul secțiilor spitalului județean, a fost dotat cu echipamente de protecție în număr suficient pentru personal și pacienți și s-au stabilit circuite separate pentru cazurile cu suspiciune de infecție cu Covid 19.