Peste 1000 de tineri cu vârste între 13 și 30 de ani din întreaga țară au participat, în perioada 1 martie – 1 august 2018, la consultarea online ”Orientare ideologică și comportament civic în rândul tinerilor”. Tinerii au oferit răspunsuri cu privire la intenția lor de a participa la alegerile din 2019, oportunitatea implementării bugetelor participative la nivel local și la modul în care acestea să fie folosite, au propus măsuri pentru creșterea participării la vot și au adresat mesaje și întrebări autorităților. Raportul complet al consultării și propunerile tinerilor vor fi publicate și prezentate autorităților în luna noiembrie a.c.
Ultimele studii europene arată că pare să existe o relație directă între participarea tinerilor la activități de voluntariat și prezența la vot, iar gradul de școlarizare și mediul de proveniență par să aibă, de asemenea, o influență semnificativă. Mai mult decât o radiografie a gradului de implicare actual al tinerilor români și a intenției lor de a participa la alegerile europene și naționale din 2019, consultarea culege propunerile lor pentru a crește prezența la vot și implicarea lor în viața democratică în general.
Perioada de colectare a opiniilor tinerilor pentru prezentul studiu s-a încheiat, însă consultarea rămâne deschisă pe toata perioada de derulare a proiectului, respectiv până la finele lunii februarie 2019. Acest instrument online poate fi folosit cu succes de cadrele didactice în cadrul orelor de ”civică” și de organizațiile care desfășoară acțiuni de tineret. Propunerile valoroase vor fi în continuare monitorizate și aduse pe masa negocierilor dintre tineri și autorități. La cerere, tinerii pot primi o interpretare personalizată a secțiunii 2, orientare ideologică.
Se poate participa la consultare accesand: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNY4epDGvMkamVXsUWUrBP9f-ZpFvxE8eh46IoHXCnRK43cA/viewform
CE DORESC TINERII?
Între rezultatele oferite în primă fază de această consultare, aflăm că cca 60% dintre tinerii respondenți au participat la activități de voluntariat în ultimele 12 luni, iar 21 % nu au participat niciodată la acțiuni de voluntariat. Dintre tinerii care au vărsta de vot, 55 % afirmă că au participat la vot de fiecare dată, 20% deseori, iar 10 % niciodată. Deși doar aprox 12% dintre tinerii respondenți au făcut voluntariat, au lucrat sau au contribuit financiar pentru un candidat, un partid politic, organizație care a susținut candidați, 42% dintre respondenți afirmă că, în perioada alegerilor, se implică în dialogul cu alți cetățeni, susținând anumiți candidați sau partide politice.
Doar cca 8% dintre tineri se consideră mulțumiți de puterea pe care o au pentru a influența societatea, iar restul de 92 % consideră că tinerii ar trebui să aibă mai multă putere la nivel local (43 %), național (56%) și european/global (55%).
Referitor la intenția de vot la alegerile din 2019, tinerii cu drept de vot afirmă în proporție de 84% că vor merge la vot, 3.4 % nu vor vota, iar un procent de 12 % sunt nehotărâți.
Tinerii au mai răspuns cu privire la oportunitatea implementării bugetelor participative la nivel local și modul în care acestea să fie folosite, au propus măsuri pentru creșterea participării la vot și au adresat mesaje și întrebări autorităților.
Raportul complet al consultării și propunerile tinerilor vor fi publicate și prezentate autorităților în luna noiembrie 2018.
Profilul respondenților: 79 % locuiesc / își desfășoară activitatea în mediul urban, 17,8 % în mediul rural și 3 % în afara țării. În ceea ce privește vârsta: 28% 13-19 ani, 28 % 20-25 ani, iar diferența de aproape 17 %, 26-30 ani. Cel mai înalt nivel de școlarizare absolvit este cel postuniversitar pentru 2.4%, universitar – master pentru 10%, universitar – licenta pentru 20%, liceu pentru 35% și gimnaziu pentru cca 32%.
La acest studiu au participat ca si respondenti si tineri din Baia Mare, Cavnic, Seini, Sighetu-Marmatiei, etc.
Alături de partenerii proiectului ”Europarlamentar pentru o zi: structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor in procesul legislativ”, un rol important în promovarea acestei consultări îl are Rețeaua Centrelor Europe Direct România, partener strategic al instituțiilor europene pentru promovarea la nivel local și regional a unei cetățenii europene active și informate.
Proiectul este co-finanțat de UE prin programul Erasmus+ KA3 și este implementat de Fundația Student Plus – Europe Direct Timișoara, Federația YMCA Romania, Asociația Young Initiative, Forumul Tânăr din Odorhei șl Asociația YMCA Baia Mare.