Liga Studenților ”Pintea Viteazul” are misiunea de a apăra, reprezenta și promova drepturile și interesele studenților din Baia Mare, așadar, în cei 15 ani de activitate, ne-am asigurat să atingem aceste obiective și nu numai.
Anul 2020 a fost unul mai dificil având în vedere contextul pandemiei de SARS-COV2, dar ne-am ambiționat și nu ne-am oprit din desfășurarea de activități, evenimente, proiecte și parteneriate pentru studenții Centrului Universitar Nord din Baia Mare și tinerilor din țară.
Anul acesta ne-a întâmpinat cu titlul de ONG-ul anului 2019, titlu pentru care membrii organizației au muncit cu desăvârșire.
Pe tot parcursul anului am organizat campania „LSPV Te informează”, urmat de campania „Accent pe Drept” a ANOSR, prin care studenții au fost informați în legătură cu drepturile și obligațiile lor înainte de a începe sesiunea.
Tot la începutul anului, a avut loc în sediu organizației „Cursul de prim ajutor” unde participanții au avut ocazia să învețe utilizarea anumitor tehnici importante de salvare a vieții până la sosirea organelor competente. Acest curs a fost organizat de voluntarii de la Crucea Roșie Maramureș.
Am avut ocazia de a sprijini Camera de Comerț și Industrie Maramureș în vederea organizării expoziției ”Nunta de la A la Z”.
Trecem în revistă festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Academician Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Pentru că efortul depus se plătește, LSPV a organizat Greatest Party Before, după care a avut loc Gala Profesorului Bologna, un proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studentești din România (ANOSR) – sesiunea de formare fiind la Baia Mare, unde 6 membri ai organizației au primit titlul de Student Evaluator și au avut ocazia de a evalua cei mai tari profi nominalizați în cadrul acestui proiect.
Totodată, a urmat și Evaluarea Cadrelor Didactice în Centrul Universitar Nord din Baia Mare, această activitate fiind foarte importantă deoarece asigură feedback-ul studenților referitor la activitatea cadrelor didactice de la curs, seminar, laborator și proiect, tot acest proces fiind anonim.
Un alt eveniment la care am participat a fost Gala Aniversară ASUS, sărbătorind cei 19 ani de reprezentare studențească.
Alt proiect la care membrii organizației și-au exprimat dorința de a aduce un aport semnificativ este Nord Universitar, proiect prin intermediul căruia vizităm liceele din Maramureș și județele vecine pentru a le prezenta oferta educațională a Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Una dintre serile sociale organizate în acest an de LSPV a fost ”Seară Erasmus”, unde studenții curioși și interesați au fost invitați să participe pentru a afla mai multe detalii despre ce înseamnă acest lucru. În cadrul acestei activități au fost prezenți atât studenții care au beneficiat de această experiență, cât și lect. prof. dr. Demarcsek Ramona, care au răspuns la toate întrebările celor prezenți.
O altă activitate de tradiție marca LSPV a reprezentat-o ziua de 8 martie, iar membrii ligii au împărțit lalele în campusul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Tot un eveniment important pentru organizație a fost Gala LSPV 15 care s-a organizat în acest an, din păcate, în mediul online având în vedere contextul în care ne aflăm. Acest lucru nu ne-a împiedicat din a găsi soluții, așadar, membrii LSPV s-au întâlnit pe Zoom unde au depănat amintiri și au avut discuții legate de evoluția lor de la intrarea în organizație.
În aceeași perioadă, a avut loc o nouă ediție a XGEN Conference, proiect organizat de un grup entuziast format din profesori și studenți care au dorit să ofere mai multe șanse la o viață mai bună.
De asemenea, acest an am fost nevoiți să mutăm proiectul Nord Universitar în mediul online, așadar, prin intermediul acestuia, am promovat și prezentat oferta educațională a Centrului Universitar Nord din Baia Mare pe social media. Știind că majoritatea elevilor de clasa a 12-a sunt dezorientați în ceea ce privește alegerea unei specializări de la o facultate, am făcut tot posibilul pentru a le veni în ajutor. Totodată, au fost organizate și niște meditații unde moderatorii discuțiilor (studenți, membri LSPV, lucrători de tineret și cadre didactice), au oferit informații și răspunsuri legate de examenul de bacalaureat și organizarea acestuia.
Tot în cadrul proiectului menționat anterior, a fost organizată o întâlnire pe Zoom unde Diana Sabo, lucrător de tineret, împreună cu Ștefana Tirică, psiholog, au vorbit despre gestionarea emoțiilor la examenul de bacalaureat.
Am fost parteneri în cadrul proiectului MândrIE Maramureșeană, care este un eveniment dedicat transmiterii, asimilării și valorificării culturii maramureșene în vederea păstrării tradițiilor și obiceiurilor.
Odată cu începerea perioadei de admitere la facultate, am participat la Context Urban, unde am vorbit despre cum este să fii student la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și despre platforma pe care a avut loc admiterea din acest an.
O altă activitate organizată de LSPV a fost Livestream-ul de bun venit, prin intermediul căruia membrii LSPV au transmis un gând destinat începutului anului universitar, au prezentat pe scurt activitatea organizației și au dat startul Campaniei de Recrutare, prin care noii studenți, și nu numai, au putut să devină parte din organizație. Mai apoi, a urmat întâlnirea cu recruții și începerea perioadei de mentorat destinată integrării lor în organizație.
Pentru ca celor noi intrați în organizație să le fie mai ușor să-și creeze o bază și să afle cu ce ne ocupăm, am organizat activitatea „La cafea cu liga”, unde le-am răspuns întrebărilor pe care ni le-au adresat și am purtat diferite discuții despre experiențele avute până acum ca membri.
O altă activitate prin care studenții CUNBM au avut posibilitatea de a se detașa de la activitățile zilnice, este Game Night, unde cei care au participat au socializat între ei și au avut posibilitatea de a se juca diferite jocuri interactive. Totodată, am organizat un mini-concurs pe Zoom intitulat Muzika Aya, unde s-au redat câteva secunde din melodii vechi, iar participanții au fost nevoiți să le ghicească, câștigul lor fiind premiat.
Un alt proiect important realizat de LSPV a fost „Cursul gratuit de Inspector Resurse Umane – acreditat ANC”, având obiectivul de a profesionaliza și forma un număr de 24 de tineri din Baia Mare în vederea îmbunătățirii sectorului de tineret și consolidarea informațiilor pe care le dețin aceștia pentru integrarea lor pe piața muncii.
Organizația a luat parte la prima întâlnire a Comunității de Lucrători de Tineret din Baia Mare, unde aceștia s-au mobilizat pentru a forma o comunitate a celor care-și doresc să investească energia, ideile și timpul pentru a susține dezvoltarea tinerilor din comunitatea noastră.
Cu ocazia Halloween-unului, am organizat un party pe Zoom, unde cei care au ales să participe, au trebuit să își creeze niște costume ecologice și să le prezinte în fața celorlalți.
Anul acesta a avut loc prima ediție a concursului Quick Quiz, concurs marca LSPV, care a fost unul cu întrebări de cultură generală, împărțit pe mai multe etape și la care au putut participa atât membrii organizației, cât și studenții CUNBM. La finalul competiției, echipele câștigătoare au fost premiate.
Deoarece principalul nostru obiectiv este reprezentarea studențească, LSPV s-a ocupat de organizarea Alegerilor Studenților Reprezentanți pentru consiliile facultăților din CUNBM și a senatului UTC-N.
Anul acesta ne-am gândit că ar fi benefic pentru membrii organizației să aibă ocazia de a cunoaște mai în detaliu fiecare departament existent și să poată lucra practic pe domeniile pe care se identifică, așadar, am venit cu soluția de a organiza „Ateliere de lucru pe departamente”. Cu această ocazie, doritorii au avut șansa de a afla cu ce se ocupă fiecare și au avut prilejul de a acumula cunoștințe noi.
Pe urmă, am organizat două conferințe în cadrul proiectului Mediul Academic și Timpul Liber – ediția a IV-a, unde speakerii invitați au vorbit despre importanța finalizării studiilor și despre rolul voluntariatului în dezvoltarea personală. Acestea au fost transmise live de pe pagina de Facebook a organizației.
Am avut ocazia de a participa la conferințele organizate de către partenerii noștri de la ONE IT, care au atins diferite subiecte precum munca de acasă, backup-ul esențial în business în perioadele critice, tehnologia ne ajută să mergem mai departe, etc.
O altă activitate pe care am organizat-o, de data aceasta împreună cu cei de la OSUBB, a fost un Blind Date prin care participanții au avut ocazia să socializeze într-o manieră anonimă și au legat strânse legături.
Liga Studenților ”Pintea Viteazul” a organizat proiectul intitulat ”The business ideas game” cu sprijinul Societății Antreprenoriale Studențești, prin intermediul căruia s-a susținut crearea unui cadru adecvat pentru sprijinirea și încurajarea spiritului antreprenorial în rândul studenților din UTCN. Pe urmă, s-a organizat și o activitate practică de scriere a unor planuri de afaceri, cele mai bune fiind premiate.
Un alt proiect la care am luat parte a fost organizat de către SAS, proiect la care s-a adus în discuție tema Managementului pe timp de criză și au fost prezentate soluții manageriale prin care antreprenorii pot depăși contextul provocat de pandemie de către Florin Crișan, Aftersales Manager la ATP Exodus Group.
Având în vedere contextul pandemic și faptul că centrele de transfuzie sanguină se confruntă cu o scădere a numărului de donatori, împreună cu cei de la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Maramureș am demarat proiectul „Studenții donează, studenții salvează”. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
O altă inițiativă la care am luat parte a fost aceea de amplasare în campusul Centrului Universitar Nord din Baia Mare a unei case de tip tradițional, și anume, Casa Florenilor din localitatea Săcel, donată de către Ștefan Peter, demersurile necesare fiind realizate de către Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere.
Pentru că ne place să ajutăm oamenii și să punem un zâmbet pe fețele lor, în pragul sărbătorilor de iarnă am realizat proiectul ”Sacoșa cu bunătăți”, prin care am oferit sprijin unor familii aflate în nevoie, mai exact, am reușit să ne mobilizăm și am strâns bănuți pe care i-am folosit pentru a cumpăra alimente. Acest proiect a reprezentant și contextul prin care am semnat un nou parteneriat, prin care să acordăm un sprijin mai substanțial celor aflați în nevoie.
În același timp, am organizat ”Secret Santa” unde cei care au dorit să facă și să primească cadouri, au făcut o scrisoare adresată moșului cu o mică prezentare a lor și cu ce și-ar dori să primească de Crăciun.
De asemenea, ne mândrim cu membrii LSPV, care au decis să-și reprezinte studenții, să se implice în activități care să-i dezvolte atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor, îmbunătățind viața studențească din UTC-N, CUNBM. Un alt aspect de care suntem mândri este că prin proiectele și activitățile noastre locale, regionale și naționale , am ajuns la un număr care depășește 10000 de tineri beneficiari.
Rezumând totul, 2020 a însemnat mii de ore de muncă, a însemnat zeci de proiecte realizate, dar și un context favorabil învățării, adaptat și în mediul online, dar și legarea unor strânse prietenii provenite făcând voluntariat. Toate acestea au fost posibile datorită finanțatorilor, sponsorilor, partenerilor, dar mai ales membrilor LSPV. Mulțumim pentru sprijinul acordat finanțatorilor: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Primăria și Consiliul Local Baia Mare, Societatea Antreprenorială Studențească a UTC-N.
Mulțumim Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrului Universitar Nord din Baia Mare pentru sprijinul și înțelegerea acordată în acțiunile de reprezentare. dar și pentru ajutorul acordat în implementarea proiectelor organizației.
Vom continua să reprezentăm studenții și interesele lor, dar și să facem lumea mai bună, deoarece făcând voluntariat, emanăm bunătate, armonie și generozitate!
Dorim să fim pe același trend ascendent și în 2020 pentru că noi știm că ORICE E POSIBIL!