Peste 19.000 de cetăţeni ucraineni au trecut ilegal frontiera de nord a României din momentul declanşării războiului, unii punându-şi viaţa în pericol din cauza condiţiilor dificile din zona de munte, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Florin Coman.
„În primele 10 luni ale anului curent, au fost înregistrate 9.500 cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de stat din Ucraina în România, în care au fost implicaţi 10.700 cetăţeni ucraineni, din care 5.869 pe raza judeţului Maramureş, 3.767 pe raza judeţului Suceava şi 1.064 la graniţa judeţului Satu Mare cu Ucraina. În momentul depistării, aceştia au solicitat protecţie temporară. Din totalul detecţiilor la frontiera verde, 97,24% sunt cetăţeni ucraineni”, a spus acesta.
Florin Coman a precizat că, de la începutul anului, se observă o creştere a numărului de cetăţeni ucraineni care trec graniţa în România.
„De la începutul acestui an, la frontiera de nord a României se constată din nou o creştere a numărului de cetăţeni ucraineni care au fost depistaţi după ce au trecut ilegal frontiera, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023. Dacă în primele 10 luni ale anului trecut, la nivelul celor 3 judeţe (366 de km de frontieră cu Ucraina n.r.) au fost depistaţi 3.278 de cetăţeni ucraineni, în acest an numărul s-a triplat, vorbim de 10.700 de cetăţeni care au fost depistaţi după ce au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România. Analizând situaţia, constatăm că cei mai mulţi dintre cetăţeni ucraineni au fost depistaţi după ce au trecut frontiera în judeţul Maramureş (pe raza celor 163 de km de graniţă a judeţului n.r.), asta şi datorită terenului accesibil de pe partea ucraineană, care este prevăzut cu drumuri forestiere până în apropierea frontierei de stat, lucru ce le permite să se deplaseze mult mai uşor pe teritoriul ucrainean”, a explicat şeful ITPF Sighetu Marmaţiei.
Conform aceleiaşi surse, de la începutul conflictului din Ucraina şi până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistaţi pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Suceava, 19.068 cetăţeni ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani, care au declarat poliţiştilor de frontieră că au fugit din cauza războiului.
„Din păcate, mulţi dintre ei îşi pun viaţa în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa rece şi învolburată a râului Tisa sau prin Munţii Maramureşului la altitudini de până la 1.900 de metri, nefiind echipaţi corespunzător pentru terenul greu accesibil, în condiţii de iarnă cu temperaturi foarte scăzute. De când a început conflictul în Ucraina şi până în prezent, am avut parte de mai multe situaţii tragice în care 25 cetăţeni ucraineni au fost descoperiţi decedaţi, 15 pe malul românesc al râului Tisa şi 10 în Munţii Maramureşului”, a spus Coman.
În aceeaşi perioadă, în raza de competenţă a sectoarelor Poliţiei de Frontieră (SPF) Vişeu de Sus, Valea Vişeului şi Poienile de sub Munte, au fost derulate împreună cu Salvamont Maramureş 150 de intervenţii în Munţii Maramureşului, în care au fost salvaţi peste 200 cetăţeni ucraineni. Anul acesta au avut loc 65 de astfel de misiuni, 80 de cetăţeni ucraineni fiind salvaţi.
De asemenea, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga, a precizat că operaţiunile de salvare a ucrainenilor s-au dublat pe durata acestui an.
„Instituţia îşi desfăşoară activitatea de prevenire a accidentelor montane şi salvare prin cei 18 salvatori montani salariaţi, care împreună cu cei 26 de salvatori montani voluntari, formează echipele de salvare. În ceea ce priveşte acţiunile de căutare – salvare a cetăţenilor ucraineni, acestea s-au dublat faţă de anul trecut, fiind zile şi cu două-trei acţiuni/zi (o acţiune durează în medie aproximativ 10-12 ore), iar de la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 şi până în prezent, s-au desfăşurat 150 de acţiuni de căutare şi salvare a cetăţenilor ucraineni în Munţii Maramureşului, acţiuni în care au fost salvaţi peste 200 cetăţeni ucraineni, fiind însă şi situaţii tragice în care am găsit 10 cetăţeni ucraineni decedaţi care au fost coborâţi din munte sau zone fără acces tot de către salvatorii noştri, iar fiecare acţiune a durat peste 10 ore. Doar anul acesta am avut 65 de acţiuni în care au fost salvaţi 80 de cetăţeni ucraineni”, a afirmat Dan Benga.