Membrii corpului de control au menţionat în raport că baza de date a firmelor din Maramureş este necorespunzătoare. Ei au indicat că sunt numeroase cazurile în care datele de la Registrul Comerţului şi cele de la serviciile publice deconcentrate diferă enorm.
Reproşul se referea la faptul că în evidenţele Registrului erau înregistraţi un număr de agenţi economici, iar în cel al instituţiilor fiscale cu totul altul. Situaţia a ieşit la iveală din diferenţa semnificativă dintre numărul agenţilor înmatriculaţi şi cei care au obligaţia să depună situaţii financiare şi declaraţii fiscale.
Explicaţia prezentată de oficialii locali a fost aceea că fiecare instituţie lucrează pe domeniile de activitate propri şi că este normal ca datele cu privire la agenţii economici să nu fie identice. Subprefectul Ştefan Gonczi a arătat că e nevoie de constituirea unei baze unitare de date a agenţilor economici din judeţ în timpul cel mai scurt.
Un prim pas în acest sens va fi încheierea unui protocol între Registrul Comerţului şi instituţiile statului care lucrează cu agenţii economici maramureşeni, cum sunt Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, direcţia muncii
O altă măsură stabilită, la nivel judeţean, a fost ca în zilele următoare să fie identificate de către angajaţi ai serviciilor publice deconcentrate datele numerice ale agenţilor economici maramureşeni.
Evidenţele Registrului Comerţului Maramureş vor fi şi ele aduse la zi, pentru că potrivit directorului instituţiei, Valer Merci, în această săptămână urmează să fie radiaţi din baza de date 2.120 de agenţi economici care nu şi-au schimbat certificatul de înmatriculare.
Sursa: Meda Muntean