Horinca a inceput sa fiarba in cele cateva sute de palincii din Maramures, taranii facandu-si provizii pentru la iarna, dar si pentru la anul. Desi s-au temut ca vor ramane fara dreptul de a mai produce tuica, proprietarii de cazane vor putea sa isi vada de treaba si dupa aderare, pentru ca autoritatile statului nu vor sa intrerupa o traditie de zeci de ani.
Presedintele ANAF a anuntat, cu ocazia vizitei in Maramures, ca va inainta spre aprobare un proiect de lege care prevede stoparea evaziunii fiscale de care sunt responsabilii marii producatori de alcool. El a precizat ca actul normativ nu ii va afecta insa pe cei care detin distilerii in gospodarii, pentru ca acestia vor putea in continuare sa produca cei 300 de litri de alcool pentru consum propriu.
La nivel de judet doar doua horincii sunt autorizate fiscal si au dreptul sa comercializeze productia, restul de pana la cateva sute, fiind trecute in categoria micilor producatori, cu activitate indeosebi in cursul toamnei, dupa culesul prunelor. Acestia nu prea duc lipsa de clienti, pentru ca natura a fost darnica cu morosenii.
Daca in 2005 abia s-au facut prune din cauza inghetului, de pe un hectar culegandu-se cu greu 1.000 de kilograme, anul acesta s-au facut pe saturate, pentru ca s-au adunat intre 7 si 12 tone/ha. La nivel de judet, s-a estimat o productie de circa 10.000 de tone de prune.
Cea mai mare cantitate este folosita la fabricarea tuicii in gospodariile proprii, pentru ca mare parte din livezi sunt in proprietatea persoanelor fizice. Au fost si cazuri mai speciale, pentru ca, de exemplu, un agent economic din Somcuta Mare a exportat prune pentru consum in Olanda, iar un altul a vandut fructele unui producator de alcool din Rusia. Producatorii se asteapta la o cantitate record de tuica pentru ultimii ani, pentru ca se apreciaza ca in aceasta toamna se vor fierbe intre 25.000-30.000 de litri din licoarea care a adus celebritate Maramuresului.
Sursa: Meda Muntean