Decesele cauzate de pandemia de coronavirus au depășit cifra de 3 milioane în cursul zilei de marți, arată un bilanț întocmit de Reuters. Țările din întreaga lume au demarat campanii agresive de vaccinare, chiar în timpul celui mai sever val de îmbolnăviri, în încercarea de a opri răspândirea rapidă a virusului și de a reveni la normalitate.
Decesele cauzate de COVID-19 cresc din nou la nivel mondial, în special în zonele-focar din Brazilia și India. Oficialii din Sănătate dau vina pe noile tulpini extrem de contagioase descoperite inițial în Marea Britanie și Africa de Sud, precum și pe oboseala populației în fața noilor restricții.
Potrivit calculului făcut de Reuters, pandemia de coronavirus a făcut două milioane de victime în aproximativ un an, un milion de decese fiind raportate în decursul ultimelor trei luni. Brazilia este pe primul loc în ceea ce privește numărul de persoane decedate zilnic, unul din patru decese fiind din țara sud-americană.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atenționat asupra situației critice din Brazilia, precizând că țara este în criză din cauza numărului mare de noi infectări, sistemul medical fiind copleșit. „Într-adevăr este o situație foarte serioasă în Brazilia în acest moment, unde avem state într-o situație critică”, a declarat epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove, într-un briefing de presă de susținut joia trecută. În multe spitale, a precizat expertul, secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) sunt la capacitate de peste 90%.
Și India a raportat un nou record privind infectările, în cursul zilei de luni, fiind a doua țară ce depășește peste 100.000 de îmbolnăviri zilnice, după Statele Unite ale Americii. În cel mai afectat stat indian, Maharashtra, au fost închise mall-urile, cinematografele, barurile, restaurantele și lăcașele de cult, spitalele fiind suprasolicitate de pacienți cu COVID-19.
Europa a raportat cele mai multe decese – 1.1 milioane – Marea Britanie, Rusia, Franța, Italia și Germania contabilizând peste 60% din totalul persoanelor răpuse de boală. Statele Unite au fost cele mai lovite de pandemie, cu peste 550.000 de morți – aproximativ 19% din totalul deceselor la nivel mondial. Însă oficialii americani speră că rata de deces va scădea în perioada imediat următoare, ca urmare a campaniei agresive de vaccinare.
Circa 370 de milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin până duminică, 4 aprilie, un procent de 4.75% din populația globală.