La întâlnirea de astăzi, 13 decembrie, cu privire la acțiunile desfășurate pentru implementarea la nivel județean a Planului comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în zonele adiacente unităților de învățământ s-au analizat măsurile întreprinse, în trimestrul IV, la nivelul fiecărei instituții.
Comisar șef de poliție Radu Cristian, șef serviciu ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliției al Județului Maramureș a precizat că 42 instituții de învățământ preuniversitar au asigurate paza umană, iar 185 unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (102 în mediul rural și 83 în mediul urban).
În privința măsurilor de siguranță pentru elevi, 78 de unități nu au gard împrejmuitor, 20 sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător și 30 sunt amplasate în zone periferice.
Din punct de vedere infracțional nu au fost înregistrate probleme deosebite, chiar dacă au fost semnalate 13 fapte comise în incinta unităților de învățământ (furt, amenințare, purtare abuzivă, alte fapte), din care 11 în mediul urban si două în mediul rural. Polițiștii maramureșeni au desfășurat 88 de acțiuni cu privire la prevenirea absenteismului școlar, respectarea regimului circulației rutiere și alte 19 acțiuni, fiind aplicate 47 sancțiuni contravenționale.
Amenzi aplicate de pompierii maramureșeni
Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au efectuat 71 de controale la unitățile de învățământ, fiind constatate 326 nereguli, din care 29 au fost soluționate în perioada controlului, iar 275 au fost sancționate (273 avertismente si două amenzi în valoare de 1500 lei), a precizat lt.col. Claudiu Scoarță din cadrul inspecției de prevenire.
În trimestrul IV nu au fost eliberate autorizații de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ, dar nu au fost depuse nici documentații în vederea autorizării/eliberării. Au fost efectuate demersuri la conducerea unităților administrativ-teritoriale (primari și viceprimari) pentru alocarea resurselor financiare în scopul elaborării documentațiilor, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu.
Jandarmii maramureșeni au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale (sunt încheiate nouă acorduri de parteneriat cu unități de învățământ din Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus și Ulmeni) și a continuat activități în cadrul campaniei ”Școala în siguranță!”.
În cadru unor acțiuni comune de prevenire cu alte instituții au fost sancționați contravențional doi elevi care absentau de la cursuri, a menționat lt.col. Istvan Iuhos Lenghel Pall, șef serviciu ordine și siguranță publică Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș.
Inspectorul școlar pentru proiecte și activități extrașcolare Amelia Bănică a declarat că s-au făcut demersuri de către conducerea inspectoratului, dar și de directorii de școli pentru obținerea fondurilor necesare pentru împrejmuire, pază și sisteme de supraveghere a unităților de învățământ care nu dispun de aceste facilități. Au fost încheiate parteneriate cu organizația ”Salvați copiii”, Universitatea ”Dimitrie Cantemir” – Cluj Napoca. Sunt în execuție lucrări în diferite stadii de execuție la clădirile a 24 unități de învățământ, proiecte cuprinse în programul PNDL I și II, care vor rezolva problemele spațiilor școlare.