Pregatirile pentru scrutinul din 25 noiembrie sunt in plina desfasurare in Maramures, autoritatile avand de distribuit in teritoriu buletinele de vot, stampilele si celelalte matereiale necesare desfasurarii alegerilor si referendumului. Pana in prezent nu s-au semnalat probleme deosebite in organizare, in schimb s-a putut observa un dezinteres aproape total din partea alegatorilor. Apatia este mare, astfel incat pana si politicienii se tem ca prezenta slaba la vot le-ar putea incurca planurile.
Maramuresenii cu drept de vot isi vor putea exercita optiunile pentru alegerile europarlamentare si referendumul national privind introducerea votului uninominal din data de 25 noiembrie, intre orele 7.00-21.00.
In Maramures au fost amenajate 381 sectii de votare pentru alegerile europarlamentare, si tot atatea pentru referendumul privind introducerea votului uninominal care functioneaza in aceeasi locatie (scoli sau camine culturale), fie in sali separate la unitatile de invatamant, fie in aceeasi incapere in cazul caminelor culturale, dar delimitate cu inscriptia RVU pentru referendum.
Activitatea didactica in niciuna din institutiile de invatamant in care functioneaza sectii de votare nu va fi intrerupta vineri, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures, Dan Buca.
Acesta a mai spus ca cele 936.500 buletine de vot repartizate Maramuresului pentru euroalegeri si referendum se vor distribui sectiilor de votare din judet sub paza jandarmilor. ”Au fost nominalizati, pe trasee, delegatii care raspund de transportarea si predarea buletinelor de vot, autocolantelor si stampilelor la primarii, respectiv preluarea buletinelor de vot. Efective de politisti si jandarmi asigura paza sectiilor de votare si transportul materialelor necesare pentru alegerile europarlamentare si referendumul national privind introducerea votului uninominal”, a informat purtatorul de cuvant, care a aratat ca la deschiderea sectiilor de votare toate vor fi in regula.
Presedintii Birourilor Electorale Judetene impreuna cu Directia Judeteana de Statistica au efectuat instruirea presedintilor si vicepresedintilor sectiilor de votare pentru alegerile europarlamentare, respectiv instruirea presedintilor pentru referendum in cursul zilei de miercuri si joi, atat pentru zona Maramuresului istoric, cat si pentru zona Baia Mare si sudul judetului.
Prefectul de Maramures a atras atentia autoritatilor administratiei publice locale, angajatilor institutiilor publice deconcentrate, presedintilor si vicepresedintilor sectiilor de votare si delegatiilor stabiliti pentru predarea si preluarea buletinelor de vot sa isi desfasoare activitatea in limita legii.
Reprezentantul guvernului in teritoriu a mai aratat ca ”primele alegeri europarlamentare din Romania reprezinta un punct important in contextul integrarii”, numai ca alegatorii nu par sa fie stimulati de faptul ca pot participa in premiera la un astfel de scrutin. Mai mult, referendumul pentru votul uninominal este o necunoascuta, pentru ca putini sunt cei care cunosc actul normativ pentru care trebuie sa raspunda cu ”Da” sau ”Nu”.
Duminica, 25 noiembrie, exercitarea dreptului la vot se va realiza in baza actului de identitate (buletin sau carte de identitate). Persoanele care la data desfasurarii referendumului se afla in alta localitate decat cea de domiciliu vor fi inscrise pe listele suplimentare. Alegatorii inscrisi pe listele suplimentare trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere in sensul ca nu au mai votat la o alta sectie de votare.
Spre deosebire de referendum, la alegerile europarlamentare au drept de vot si alegatorii comunitari, adica cetatenii altor state care au domiciliul si resedinta in Romania si care au primit din partea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) o dovada in acest sens.
Aceste persoane isi vor putea exercita dreptul la vot pe baza pasaportului si cu prezentarea dovezii emisa de AEP. Nu au drept de vot alienatii si debilii mintal pusi sub interdictie prin hotarare judecatoreasca si persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
Pentru ca votul sa fie valabil exprimat, stampila trebuie aplicata in interiorul unuia dintre patrulaterele care contin listele candidatilor partidelor politice si numele singurului candidat independent, in functie de optiunea alegatorului. Votul este insa anulat daca nu poate fi stabilita clar optiunea de vot a alegatorului, adica stampila este aplicata in afara patrulaterului, intre patrulatere sau in mai multe patrulatere.
In data de 25 noiembrie sunt interzise desfasurarea oricaror actiuni electorale si accesul in sectiile de votare cu insemne, ecusoane sau alte obiecte de propaganda electorala.
Foto: eMM.ro
Sursa: Meda Muntean