Reprezentantii AJOFM Maramures au precizat ca rata somajului a scazut semnificativ anul trecut, coborand la 3,9% de de 4,4%, cat a fost in 2005. Scaderea numarului de someri a fost pusa pe seama cresterii economice si crearea de noi locuri de munca, dar si a actiunilor desfasurate de angajatii institutiei de stat.
Probabil, in afara numarului de someri iesiti din plata si care nu mai figureaza in scripte, cauza principala a fost migratia masiva a fortei de munca in strainatate. La ora actuala, din datele oficiale reiese ca 18.000 de maramureseni lucreaza peste hotare. Se estimeaza insa, potrivit datelor culese din teritoriu, ca peste 50.000 de persoane sunt de fapt la munca in afara tarii, adica un numar echivalent cu populatia unui oras.
Cu toate acestea, reprezentantii AJOFM considera ca interesul maramuresenilor pentru munca in strainatate incepe sa scada. Ei au aratat ca se observa o orientare tot mai accentuata spre piata de munca locala. Datele statistice dovedesc acest interes, intrucat din cele 13.100 de persoane care au cerut in 2006 consiliere la AJOFM, 7.156 au fost incadrate in munca, mai mult cu 1.000 fata de asteptari.
Cresteri semnificative s-au inregistrat la toate programele de ocupare a fortei de munca, rezultate semnificative fiind semnalate in cazul somerilor cu varsta peste 45 de ani, unde s-a inregistrat o crestere de 200% a numarului de angajari, 580 de conventii fiind incheiate in acest sens. Persoanele cu handicap au reusit si ele sa isi gaseasca mai usor un loc de munca fata de anii trecuti, dar si absolventii de liceu si facultate au beneficiat de un sprijin mai important. Singura problema ramasa nerezolvata este cea a salariilor, care continua sa fie foarte mici.
Sursa: Anamaria Stoia