Din urmatoarea luna, autoritatile sanitare vor trimite acasa maramuresenilor cate o scrisoare in care vor fi anuntati in legatura cu inceperea programului si vor fi informati ca beneficiaza de un set de analize gratuite. Ei trebuie sa se prezinte la consultatii in luna in care s-au nascut, dupa cum a stabilit ministerul sanatatii, dar nu vor beneficia de acelasi pachet de analize.
Numarul analizelor, maximum noua, va fi stabilit de catre medicul de familie, in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient. Se va tine cont daca persoana sufera sau nu de boli cronice, de varsta acesteia, precum si de alti factori. Oficialii din sanatate au aratat ca talonul pentru investigatiile paraclinice are valoarea de 50 de lei.
Laboratoarele medicale din Maramures sunt expertizate
Directorul economic al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Maramures, Alexandru Bondre, a declarat ca maramuresenii vor primi, impreuna cu scrisoare, si doua taloane. Cu unul, cetatenii trebuie sa se prezinte la medicul de familie, iar cu celalalt la laboratorul unde vor alege sa faca investigatiile medicale.
Potrivit informatiilor de pana acum, beneficiarii nu vor fi conditionati sa alegaa un laborator sau altul. Alexandru Bondre a precizat ca nici nu vor fi probleme in ce priveste efectuarea analizelor, chiar daca a recunoscut ca nu toate laboratoarele din Maramures respecta criteriile stabilite de ministerul sanatatii.
In prezent, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Maramures face o verificare a laboratoarelor din judet ca sa vada care dintre acestea sunt dotate ca sa faca toate tipurile de analize. ”Doar trei unitati de acest gen din Baia Mare au capacitatea sa faca analizele pentru toata populatia Maramuresului”, a aratat Bondre.
Medicii de familie vor munci dublu pentru 32.000 de lei
Oficialii din sanatate au declarat ca s-a discutat si cu medicii de familie din Maramures, de ei depinzand reusita programului. ”Nu ne vor crea in niciun fel probleme, chiar daca s-a spus ca banii sunt putini si munca foarte multa. Este adevarat ca munca se dubleaza si ca intr-o zi un medic de familie s-ar putea sa stea chiar si 10 ore in cabinet”, a declarat directorul economic al CJAS Maramures.
El a spus insa ca facand un calcul simplu a constatat ca un medic de familie care are in medie 2.000 de asigurati ar putea castiga 32.000 de lei, sumele urmand sa fie decontate pe baza taloanelor pe care acesstia le vor prezenta lunar la CJAS. Se mizeaza tocmai pe faptul ca medicii de familie vor fi interesati sa lucreze ca sa isi mai rotunjeasca veniturile.
Prezentarea la medicul de familie nu va fi insa obligatorie, pentru ca actul normativ care face referire la programul de sanatate nu prevede si sanctiuni. Alexandru Ilies, directorul adjunct al ASP Maramures, a precizat ca lumea ar trebui sa constientizeze importanta controlului medical anual. Pe de alta parte, Alexandru Bondre crede ca programul va fi un beneficiu pentru cei aproximativ 80.000 de maramureseni care nu se regasesc pe lista niciunui medic de familie.
Asiguratii nu s-au inghesuit nici pana acum la usile cabinetelor
Asiguratii au beneficiat si pana acum de aceasta facilitate care acum a fost impachetata in Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, dar nu s-au inghesuita la usile cabinetelor medicale sa isi faca investigatiile in mod gratuit. Prefectul Maramuresului a aratat ca tocmai din acest motiv ar fi trebuit introduse sanctiuni pentru cei care vor ignora programarea la analize.
”Poate ca ar fi fost necesare penalizari. Daca nu se prezinta la consult si apoi se imbolnavesc ar trebui sa suporte consecintele”, a declarat Gyongyike Bondi. Maramuresenii nu pot fi trasi insa la raspundere daca ignora programul lui Nicolaescu, iar de multe ori pedeapsa mai mare in cazul imbolnavirii nu e ca aceea de a beneficia de sistemul sanitar gestionat de ministrul sanatatii.
Lista investigatiilor paraclinice efectuate in cadrul programului:
– hemoleucograma completa – la toata populatia (11 lei)
– creatinina serica – peste 50 de ani si sub 50 de ani la persoanele cu risc (5 lei)
– glicemie – la toata populatia (5 lei)
– sideremie – copii cu varsta 0-10 ani; gravide; femei cu varsta de peste 25 de ani (5,5 lei)
– sumar de urina – la toata populatia (5 lei)
– colesterol seric total – peste 40 de ani si sub 40 de ani la persoanele cu risc (5 lei)
– HDL colesterol – peste 40 de ani si sub 40 de ani la persoanele cu risc (6,5 lei)
– Trigliceride – peste 40 de ani si sub 40 de ani la persoanele cu risc (5,5 lei)
– TGP – peste 30 de ani si sub 30 de ani la persoanele cu risc (4,5 lei)
Sursa: Meda Muntean