Hribii româneşti dau gust mâncărurilor italieneşti! Peste 80% din producţia autohtonă de „funghi porcini”, aşa cum mai sunt numiţi hribii, ajunge în ţări din vestul Europei. Străinii îi compară cu trufele şi plătesc 12 euro pentru un kilogram, de trei ori mai mult decât costă în magazinele noastre.
În acest centru de colectare din Oradea au ajuns, numai astăzi, două tone de hribi. Au fost culeşi în sudul şi centrul ţării şi până diseară vor fi în bucătăriile restaurantelor din Italia, unde sunt cunoscuţi ca funghi porcini.
500 de tone de hribi ajung anual în acest centru. 80 la sută din producţie pleacă la export în Austria, Germania sau Elveţia. În România se vând mai bine gălbiorii. Întreaga afacere face cam 4 milioane de euro pe an.
Doar 25% din ciuperci sunt vândute proaspete. Restul, uscate sau congelate.
Străinii plătesc 12 euro pentru un kilogram de hribi proaspeţi, de trei ori mai mult decât costă aici. Un rol important în afacere îl au culegătorii. Ei bat chiar şi 60 de kilometri zilnic prin păduri.
Pizzeriile şi restaurantele cu specific italian sunt cei mai importanţi clienţi autohtoni. Cărnoşi şi aromaţi, hribii înnobilează orice reţetă de paste, cum ar fi renumitele Tagliatelle porcini.
Hribii se găsesc în păduri până la începutul iernii.