În prag de final de an școlar, mulți absolvenți de liceu se gândesc pe ce drum s-o apuce, care sunt domeniile care îi pasionează și unde și-ar putea dezvolta cel mai bine abilitățile. Unii însă, vor doar să scape de rutina de acasă și să descopere lucruri, locuri și oameni noi.
În acest sens, o bună parte din proaspeții studenți maramureșeni aleg să își continue studiile în alte orașe, cei mai mulți optând pentru orașul vecin, Cluj-Napoca.
Numit orașul de 5 stele, Silicon Valley de România, Clujul oferă multe oportunități, în diferite domenii, atât pentru studenți, cât și pentru cei care doresc să își schimbe locul de muncă.
La momentul actual, numărul studenților maramureșeni care studiază la universitățile din Cluj-Napoca depășește pragul de 8000 de studenți.
Aceștia sunt împărțiți astfel: Universitatea Babeș-Bolyai are un număr de 3206 studenți la nivel de licență și master și 107 studenți la doctorat, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca găzduiește 3134 studenți la nivel de licență și 1049 studenți la masterat. Nici Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară nu este mai prejos, astfel că pe băncile acesteia se regăsesc 268 studenți la nivel de licență, 76 studenți la master și 21 studenți la doctorat.
Am vorbit cu studenții maramureșeni care au ales universitățile din Cluj pentru a-și continua studiile, iar majoritatea au luat această decizie bazându-se pe diversitate și numeroasele oportunități pe care orașul Cluj-Napoca și universitățile sale le oferă.
„Am vrut sa evoluez mai mult, într-un oraș mai mare, dar, totodată și să schimb puțin mediul în care am trăit până atunci.” a spus o studentă a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.
„Facultatea la care îmi doream să merg încă din clasa a X-a, din păcate, nu exista și în Baia Mare. Așa că, pentru a-mi urma visul, am fost nevoită sa plec în Cluj.” – este declarația altei studente din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației.
Întrebați dacă s-au gândit să se întoarcă în Baia Mare pentru a-și continua studiile sau după terminarea acestora, unii studenți au răspuns negativ, însă alții nu sunt de aceeași părere.
„Nu reușesc să mă adaptez așa ușor cum speram în Cluj. Găsesc în orașul acela tot felul de defecte în comparație cu Baia Mare. Principalul motiv ar fi că toți cei dragi sunt în Baia Mare, prieteni, familie etc.” a declarat un student.
Bineînțeles că tot acei studenți care și-au continuat studiile la Cluj-Napoca și-au exprimat și nemulțumirile în legătură cu universitățile din Baia Mare și modul de predare din cadrul acestora, spunând că profesorii sunt mult mai slab pregătiți și facultățile mai puțin dotate pentru a le oferi educația necesară.
„În comparație cu Cluj, Baia Mare nu oferă destule oportunități. Sunt mult mai puține facultăți/specializări/proiecte etc. Plus că, toți prietenii care au rămas în Baia Mare îmi povestesc despre cum funcționează facultatea la ei și mi se pare mult mai ușor. Pare că nu e luată destul de în serios viața universitară, iar studenții sunt mai predispuși să nu-și dea atat de mult interesul. Pot să dau ca exemplu sesiunea, în care cei care au rămas în Baia Mare îmi spun că iau note mari pe proiecte sau examene pentru care nu se pregătesc atât de mult, în timp ce eu personal ar trebui sa învăț pentru un examen cât ar învăța ei pentru două sau trei, aproximativ.”
Bineînțeles, părerile sunt împărțite. Baia Mare este un oraș frumos și în continuă dezvoltare, care, în ciuda aparențelor, se bucură de un număr generos de studenți pe băncile universităților sale. Nu puțini sunt cei care au ales să rămână ‘acasă’ pentru a-și continua studiile, motivele fiind diverse.
Unii au început să lucreze în timpul facultății în domeniul pe care îl studiază și sunt mulțumiți, atât de facultate, cât și de oportunitățile oferite de orașul nostru.
„Consider că experiența joacă un rol important în orice domeniu de activitate, iar în Baia Mare am găsit un loc de munca în domeniul pe care îl studiez și nu am avut motive să îmi doresc să mă mut în alt oraș.” a spus un student al Facultății de Inginerie, din cadrul Universității Tehnice, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
Familia și prietenii sunt alte motive întemeiate pentru care studenții au ales să rămână în Baia Mare. În același timp, posibilitatea financiară joacă un rol important în viața de student, iar cei care și-ar fi dorit, poate, să studieze în alt oraș, au rămas acasă, pentru a nu-i supune pe părinți la costurile exagerate.
Cu toate că unii se regăsesc în domeniul pe care îl studiază și se simt bine fiind acasă, studenții din Baia Mare nu au avut rețineri în a spune ce poate fi îmbunătățit la universitățile din oraș. Printre aceste motive se regăsesc programele de studii, unele fiind în plus sau inutile, pregătirea profesorilor este încă un lucru care necesită mai multă atenție, iar unii studenți își doresc mai multe activități practice, unde să se poată ‘lovi’ cu adevărat de profesiile pe care urmează să le aibă.
Nu este exclus faptul că numărul studenților care vor decide să rămână în Baia Mare pentru a-și continua studiile va fi în continuă creștere. Mai mult decât atât, o bună parte din studenții care au ales Clujul se întorc înapoi în Baia Mare după finalizarea studiilor pentru a-și căuta un loc de muncă.
Peste tot e loc de mai bine, chiar și în Cluj. Aglomerația și prețurile ridicate nu sunt prietenii oricărui student. Și acolo există profesori mai puțini pregătiți sau care nu-și dau interesul. Cu toate acestea, există opțiuni. Și în Baia Mare opțiunile pentru studii și locuri de muncă sunt numeroase, în funcție de preferințele fiecăruia.
Marina Iulia Temle