28% dintre români declară că sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a pandemiei COVID-19, în condițiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situația financiară actuală – fiind menționat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenți, arată Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România (1).
De asemenea, un alt studiu detaliat pe serviciile medicale și pe asigurările de sănătate realizat în 2019, înainte de pandemia de COVID-19, de către IRES la solicitarea UNSAR(2), indică faptul că 36% dintre români consideră asigurările voluntare de sănătate ca fiind soluția preferată pentru a putea accesa servicii medicale mai bune. Potrivit acestuia, două treimi dintre respondenți (67%) preferă să aibă acces rapid și garantat la unele servicii medicale incluse în pachetul de bază, cu plata suplimentară pentru proceduri mai sofisticate sau condiții de spitalizare mai bune.
În același timp, 6 din 10 respondenți (61%) au declarat că ar fi de acord să plătească în plus pentru a avea acces la diferite servicii de calitate mai bună într-un spital de stat, în special pentru condiții mai bune de internare. Aproximativ jumătate dintre intervievați afirmă că ar accepta creșterea costurilor pentru accesul la un anumit medic sau pentru o calitate mai bună a procedurilor medicale mai complexe în cazul în care ar merge într-un spital de stat.