Cel mai vechi muzeu din Europa Centrala si de Est, Muzeul National Brukenthal, are nevoie urgenta de o restaurare complexa, care a fost deja evaluata in urma cu sapte ani la 50 de milioane de euro, chiar de echipa de specialisti care a restaurat cladirea Teatrului Scala din Milano (Italia).
„Am avut echipa care a restaurat la Scala, a fost aici, acum vreo sase-sapte ani, si am discutat cu ei. Pentru ca acest Palat sa fie de sus pana jos functional, sumele sunt intre 30 si 50 de milioane de euro, in functie de pana unde mergi cu calitatea lucrarilor”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, directorul muzeului, profesorul Sabin Luca.
Acesta a cerut sprijinul autoritatilor in ultimii noua ani de zile insa spune ca totul a fost in zadar. Din cauza ca nu s-a intervenit, o bucata de piatra de 40 de kilograme s-a desprins, din fericire nepunand in pericol viata vreunui vizitator sau a vreunui angajat.
„De noua ani incoace nu reusim sa pornim un program de restaurare a acestei cladiri. Nu reusim din motive — si indraznesc sa o spun — nu financiare, ci birocratice. Nu reusim sa sensibilizam indeajuns pe cei care pot sa ne ajute, avand puterea bugetara, dar si cea a vointei la dispozitie. (…) Acum suntem intr-un amplu proces de rezugravire (…) dar ce ne facem ca s-ar putea sa nu mai putem intra in Palat, fiindca riscul de a cadea componente de piatra in capul celui care intra este mare si tinde a fi urias. Ganditi-va ca de 240 de ani si mai bine nu s-a facut nicio interventie majora, se si vede acest lucru”, a spus profesorul Sabin Luca.
In urma cu cativa ani, bratul unei statui foarte mari, aflate in curtea interioara, a cazut intr-o noapte. Pentru a incepe restaurarea macar a elementelor de piatra care cad, conducerea muzeului a platit inca din 2006, studiile si planurile de restaurare, din fonduri proprii.
„Problema noastra este sa se restaureze partile care deja au proiect. Noi, in 2006, am platit din fondurile muzeului proiectul de restaurare al portalului si al primei curti, elementele de piatra. Am platit si de noua ani nu se deschide finantarea pentru restaurare. Acum cativa ani a cazut bratul uneia dintre statui, greu de 40 de kilograme, noroc ca a cazut noaptea. (…) S-au demontat diurne care stateau pe marginile intrarilor, sa nu cada. Coroana de piatra a disparut de la intrare, a cazut”, a aratat directorul Brukenthal-ului.
La Palatul Brukenthal este nevoie de lucrari de restaurare de la acoperis, pana in pivnita. Inclusiv parchetul pe care calca, anual, sute de mii de vizitatori sa admire operele din colectii trebuie restaurat. Conducerea Muzeului National Brukenthal avertizeaza ca, daca nu se va interveni macar unde e urgent, peste doi ani, cand muzeul aniverseaza doua secole, o sa intram in muzeu „cu casti, pentru ca riscam sa primim o piatra in cap.”
Ultimele lucrari importante efectuate la Brukenthal au fost inainte de 2007, anul Capitalei Culturale Europene Sibiu. Aceste fonduri au fost „importante, dar nu suficiente”, spune directorul Sabin Luca.
In opinia directorului muzeului sibian, Brukenthalul „este un proiect unic in Europa, pentru ca este o institutie mixta ca si proprietate, proprietatea statului si a Bisericii Evanghelice”, motiv pentru care are probleme la accesarea fondurilor europene.
Conform acestuia, ca sa sensibilizeze Ministerul Culturii, Brukenthalul a inceput o campanie de strangere de semnaturi, pentru a obtine bani pentru restaurare. Oricine poate semna petitia, chiar si on-line, daca acceseaza pagina de web si cea de facebook a muzeului.
Sursa: Agerpres